Ορκίζεται αύριο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς – Την Παρασκευή το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο

Ορκίζεται αύριο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς – Την Παρασκευή το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν την 21η Μαΐου και την Δευτέρα 29 Μαΐου θα διαλυθεί η Βουλή

Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Μαΐου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

Αύριο Πέμπτη στις 16:00 θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και την Παρασκευή θα ορκιστεί και το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο, με το οποίο η χώρα θα πορευτεί προς στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου. Η συνάντηση νωρίτερα των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκε ουσιαστικά στην επιλογή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και έδειξε το δρόμο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν, ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε. «Πρέπει να ακολουθηθούν, όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα, ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε, ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω, ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το στίγμα του κόμματος του για την κάλπη της 25ης Ιουνίου έδωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας: «Οδηγούμαστε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση 25 Ιουνίου Ισχυρό ΚΚΕ». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του νέου υπουργού εξωτερικών και του υπουργού άμυνας λόγω πιθανής έντασης με Τουρκία.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Την Δευτέρα θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, ενώ αμέσως μετά η Βουλή θα διαλυθεί.

Στη σύσκεψη των αρχηγών

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει έναν κύκλο συσκέψεων με τους στενούς συνεργάτες του. Νωρίτερα έδωσε το «παρών» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μέχρι την έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου σχηματίστηκε μια τριάδα ανάμεσα στους κύριους Μητσοτάκη, Τσίπρα και Βελόπουλο. Θέμα συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο μιας νέας τηλεμαχιας των αρχηγών σε αυτή τη δεύτερη κατά σειρά προεκλογική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά νέα προεκλογική εκστρατεία

Οι «κομματικές μηχανές» της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν σε φουλ ρυθμούς, με κεντρικό προτάγμα και αυτής της προεκλογικής εκστρατείας τη σταθερότητα και την μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικά και οικονομικά περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία χαράσσει το επόμενο κύμα της στρατηγικής της, ενόψει της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, ενώ προς διαμόρφωση βαίνει και ο χάρτης των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην πρώτη γραμμή του επόμενου κύματος των περιοδειών του ίδιου θα βρεθούν περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε περιφέρειες και γειτονιές του Λεκανοπεδίου, που η Νέα Δημοκρατία έχει το περιθώριο να διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμά της, με τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Το «όχι» στον εφησυχασμό και τα μηνύματα της συστράτευσης ενόψει της δεύτερης κάλπης είναι διαρκή, ενώ κεντρικά κομμάτια της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο θετικός λόγος για την επόμενη ημέρα της χώρας και η επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας.

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, ότι πρέπει να είναι καθαρό το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, ενώ σχεδιάζουν επίθεση στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Η στρατηγική της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

«Δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Προς την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας, εστιάζοντας στο πρόγραμμα του κόμματος.

Σε θέση μάχης το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση

Θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, εκτιμούν από το ΚΚΕ, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, με το κόμμα να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις δεύτερες εκλογές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε να υπάρξει μέγιστη προσοχή στην τοποθέτηση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, λόγω πιθανής έντασης με την Τουρκία. Ο ίδιος βάζει ψηλά τον πήχη για τις δεύτερες εκλογές, ενώ επιτιθέμενος στη ΝΔ ανέφερε, ότι «με επιδόματα και ψέματα κατάφερε να πάρει αυτά τα υψηλά ποσοστά». Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ότι «δεν έπεισε», ενώ σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Όλο το σύστημα σπρώχνει τον Νίκο Ανδρουλάκη – Άλλαξε ΑΦΜ το ΠΑΣΟΚ αλλά χρωστάει 400 εκατ. ευρώ».