Μητσοτάκης στο CNN: «Θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο»

Μητσοτάκης στο CNN: «Θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο»

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το σχέδιο του για την επόμενη τετραετία

Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την διάσημη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς από την δημοσιογράφο, αν ήταν έκπληξη το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι περίμενε νίκη του κόμματός του, αλλά όπως συμπλήρωσε «ακόμα δεν έχουμε πετύχει την αυτοδυναμία και γι' αυτό θα πάμε σε νέες εκλογές». «Εκπληρώσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας και ο κόσμος μάς ψήφισε, γιατί πιστεύει στο σχέδιό μας όσον αφορά π.χ. στην αύξηση μισθών. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μας» τόνισε.

«Πιστεύω πως θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και να προσεγγίσουμε επενδύσεις» συνέχισε, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, απάντησε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν η κρίση για την Ελλάδα. Είμαι ικανοποιημένος για τους ρυθμούς ανάπτυξης, των επενδύσεων και θα πετύχουμε ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς».

«Έχουμε κάνει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο αν μας εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες. Στόχος είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Θέλουμε να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «κανείς δεν αντιμετωπίζει πια την Ελλάδα ως πρόβλημα, αλλά τα ομόλογά μας δείχνουν, ότι οδεύουμε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και γι αυτό χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου».

Όσον αφορά στην Τουρκία και τις εκλογές που θα γίνουν εκεί την Κυριακή, αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αφελής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις επαναπροωθήσεις και για τον έλεγχο που ζητήθηκε από την Κομισιόν. «Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ, πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων».

«Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω τα σύνορά μου που είναι και σύνορα της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός και θύμισε όσα έγιναν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. «Έχει αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης και πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Δεν θέλω η χώρα μου να βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση ξανά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να έρχονται δια της νόμιμης οδού στην Ευρώπη. Μίλησε για τις διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με χώρες για ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να εργαστούν νόμιμα και με ασφάλιση και να επιστρέφουν στις πατρίδες τους».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης λέγοντας ότι έχει πολλά σχέδια και πως «στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες, όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια». «Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους και αυξήσαμε τα ποσοστά μας».