Παρέμβαση Μενέντεζ για τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία

Παρέμβαση Μενέντεζ για τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ζητά την ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ

Προβληματική χαρακτήρισε τη σύλληψη του νεοεκλεγένται δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, τονίζοντας ότι αυτό συνέβη δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές.

«Αντιλαμβάνομαι πως οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δικαστηρίων, είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας δημοκρατίας, αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την Αλβανική Αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δυο μέρες πριν τις εκλογές. Ενώ περιμένουμε τα στοιχεία να αναδυθούν, η Ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο, ότι αυτό θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Τι κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε, πως οι Αλβανικές αρχές παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;» ανέφερε χθες κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων θα αποφασίσει την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαΐου αν θα αποφυλακιστεί ή θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση.