Τσίπρας στο debate: Το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Τσίπρας στο debate: Το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

«Πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας, βάσει των οποίων θα κάνουμε συγκλίσεις», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Πεπεισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δήλωσε στο debate που έγινε απόψε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση.

«Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει»

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που τέθηκε για το κόστος του προγράμματος, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), στο πλαίσιο της ενότητας «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».

Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

Είπε ότι «είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

«Δε θα γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Έβρο, πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα»

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακής δυσκολίας και δημοσιονομικών δυσκολιών είμαστε οι πρώτοι που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των μαχητικών F 16 που σήμερα πετάνε. Είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα αμυντικά προγράμματα που έφερε ο κύριος Μητσοτάκης. Ψηφίσαμε τις φρεγάτες Bell@rra, ψηφίσαμε τα 18 Rafale. Δεν θα υπερψηφίσουμε ποτέ όμως όταν εκτιμάμε ότι υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Και συνέχισε: «Δεν υπερψηφίσαμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των γενικών επιτελείων Εθνικής Άμυνας και γι’ αυτό δεν υπερψηφίσαμε την αγορά επιπλέον Rafale, γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι από την στρατιωτική. Προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων, διότι είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε 1 ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, όταν έχουμε ένα πρόγραμμα σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι που είναι αυτονόητο. Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης, δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό δεν θα λυθούν με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν. Αλλά θα λυθεί το πρόβλημα, με μία διεκδικήσει διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους της πρώτης χώρας υποδοχής».

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση»

«Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης: Στον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Και ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός σήμερα εδώ, και λέει πως «οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς». Ε, ας δώσει σήμερα επαρκείς εξηγήσεις. Υπήρχε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο εάν είναι πράγματι κατάσκοπος και εθνικά επικίνδυνος; Και για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε πως «η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας, βάσει των οποίων θα κάνουμε συγκλίσεις, για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη μέρα στον τόπο. Και εγώ, απευθύνομαι πράγματι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Πρωτίστως με βάση τα δεδομένα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα, μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Και απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντας ότι υπάρχει προοπτική ανάσας για τον τόπο πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών. Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».

«Οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω την 13η σύνταξη και τα αναδρομικά»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδωσε μία σκληρή μάχη με τους δανειστές όταν ήταν στην κυβέρνηση. Είναι μία πολύ πρόσφατη ιστορία, μην κάνουμε ότι την ξεχνάμε. Το κόμμα μας έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε και έφερε μία συμφωνία, πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Διότι παρέλαβε άδεια ταμεία, την χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αυτή τη συμφωνία την φέραμε στην κρίση του ελληνικού λαού, κάναμε εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019 και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν.

Καταφέραμε να έχουμε 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, να φέρουμε την 13η σύνταξη, κάθε Δεκέμβριο να δίνουμε από τα πλεονάσματα ό,τι περίσσευε. Από το πλεόνασμα επαναλαμβάνω, όχι από τα δανεικά. Και ο κύριος Μητσοτάκης, εκεί που φέραμε εμείς την 13η σύνταξη, την κατήργησε. Και σήμερα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Και πρόσθεσε: Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, που δεν ήταν το δικό μας πρόγραμμα, είχαμε τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, είχαμε απέναντι μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή. Πιστεύω όμως ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Δε νομίζω ότι ισχύει το ίδιο σήμερα. Και θέλω, ειδικά επειδή μιλάτε για τους συνταξιούχους, να επαναλάβω ότι 7 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα δόθηκαν στους συνταξιούχους αυτή την τετραετία (4,5 δισ. από τη 13η σύνταξη που κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης και 2,5 δισ. από τα αναδρομικά). Ε, αυτά τώρα θα τα πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι.

«Θα αυξήσουμε τα κρατικά έσοδα με αναδιανομή του εισοδήματος από τους λίγους και ισχυρούς στους πολλούς»

«Το 2022 είχαμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ, από την έμμεση φορολογία, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον Φ.Π.Α.; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ρίχνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του το ζητάνε και λένε ότι τα λεφτά πάνε στο παρακράτος; Και γιατί προτιμά να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι εταιρείες ενέργειας και τα διυλιστήρια. Γιατί γι’ αυτό το κάνει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Και πρόσθεσε: «Οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στην τσέπη του Έλληνα πολίτη. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς, σε λίγους και ισχυρούς. Γιατί αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Nα λοιπόν πού θα βρούμε τα λεφτά για το πρόγραμμά μας. Θα σταματήσει να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος, αυτό θα γίνει. Θα πάρει ανάσα ο πολίτης, θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής, θα πέσουν οι τιμές.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, o αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «οι καταναλωτές θα πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς με την επαναφορά της Δ.Ε.Η. στον έλεγχο του Δημοσίου. Θέλω να θυμίσω ότι η ΔΕΗ επί των δικών μας δύσκολων στιγμών δημοσιονομικά, επί διακυβέρνησής μας, δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Και ο κύριος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποίηση την ΔΕΗ λίγο πριν έρθει αυτή η τρομακτική ενεργειακή κρίση. Και ήδη σήμερα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει στον δημόσιο έλεγχο».

«Τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα πανεπιστήμια»

«Τόσα χρόνια στον τόπο μας είχαμε πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τόσοι υπουργοί πέρασαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, όμως μόνο ο κ. Μητσοτάκης ήρθε και την θέσπισε. Γιατί; Γιατί όταν έχεις έναν κλειστό αριθμό ανθρώπων που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, και έχεις αυτή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, το εάν θα γράψεις 8 ή εάν θα γράψεις 12, είναι απολύτως εξαρτώμενο από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Ήρθε λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως και έβαλαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για δύο λόγους: για να μειωθεί τεχνηέντως ο αριθμός των εισακτέων, και άρα να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια πανεπιστήμια, και για να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ντιμπέιτ.

Και πρόσθεσε: «Αυτό εγώ θεωρώ ότι είναι ανήθικο. Εάν θέλεις μείωσε τους εισακτέους ευθέως, όχι εμμέσως, λέγοντας μάλιστα ότι θες να αυξήσεις το γνωστικό επίπεδο των παιδιών που περνάνε στα πανεπιστήμια. Εμείς λοιπόν το λέμε εδώ και τρία χρόνια ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Λέμε λοιπόν ότι εάν την επομένη των εκλογών έχουμε μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής και το Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια, που έχουμε δεκάδες τμήματα που απειλούνται με κλείσιμο γιατί δεν έχουμε παιδιά σε αυτά.

Ερωτηθείς ποιο πολιτικό πρόσωπο αποτελεί για τον ίδιο σημείο αναφοράς μεταξύ στον Παπανδρέου, τον Φλωράκη και τον Κύρκο, υπογράμμισε πως «από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, κάποτε λέγανε ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Σήμερα με κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Και σήμερα γίνονται ξανά επίκαιρα γιατί η Δεξιά του κύριο Μητσοτάκη τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα».