Αντίστροφη μέτρηση για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ – Δείτε φωτογραφίες του News

Αντίστροφη μέτρηση για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ – Δείτε φωτογραφίες του News

Πώς θα γίνει η διαδικασία και ποιες είναι οι θεματικές ενότητες - Αφίχθηκαν άπαντες

Όλα είναι έτοιμα στην ΕΡΤ για τη διεξαγωγή του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από οκτώ χρόνια. Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά, θα ξεκινήσει στις 21.00.

Στο στούντιο 4 του Ertnews οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

H τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα μεταδοθεί απευθείας από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3.

Όπως αποφασίστηκε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου θα έχει διάρκεια τριάντα δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια θα υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα) διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα θέσει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών ενοτήτων θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί και ραδιοφωνικά, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ θα «ανέβει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην ΕΡΤ

Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Το στούντιο του ΕΡΤNEWS που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

'Αλλες εννέα κάμερες θα βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, ώστε να καλύψουν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone.

Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς.

Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς, θα βρίσκονται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο, για να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, θα στηθεί ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Αναμένεται να φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Οι θεματικές ενότητες

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την διακομματική επιτροπή οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2. Εξωτερική Πολιτική και 'Αμυνα,

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,

5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

6. Νέα Γενιά

Η διάρκεια της τηλεμαχίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου τρεις ώρες.

Δείτε φωτογραφίες του News:

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος