Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση 4ετίας – Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση 4ετίας – Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα

«Θα πάρω την εντολή και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μας»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ποσοστό που προσπαθεί να επιτύχει στις εκλογές και είπε: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να νικήσουμε και με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και προσπαθώ να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας ότι αξίζει τον κόπο να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν μπαίνω στην λογική όμως της ποσοτικοποίησης των στόχων. Θέλω η νίκη να είναι καθαρή που να μην αμφισβητείται την επόμενη μέρα για το ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιος ο πρωθυπουργός.

Θα πρέπει να γνωρίζω το εκλογικό αποτέλεσμα για το αν θα συζητήσω, είπε ακόμα και τόνισε ότι προφανώς και θα πάρει την εντολή και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».

 

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση 4ετιας, είπε ακόμα και τόνισε ότι δεν φαίνεται πειστικός ο κ. Ανδρουλάκης και δεν είναι τολμηρό το ΠΑΣΟΚ σε πολλά θέματα. «Έχουμε πολλές διαφορές και ενδεχομένως να έχουμε και συγκλίσεις. Εγώ θέλω μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση».

«Θα έχουμε κεντρικό στόχο την αύξηση των μισθών»

«Είπε χθες ο κ. Τσίπρας ότι καταργήσαμε το 8ωρο. Και το έλεγε και το 2019 και έλεγε τα ίδια ψέματα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι.

Η κοινωνία σήμερα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, είπε ακόμα και τόνισε ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι οι πολίτες πιέζονται από τον πληθωρισμό. Αναφέρθηκε στις αυξήσεις και τις μειώσεις των φόρων που είναι μόνιμες και εκτίμησε ότι η ακρίβεια που υπάρχει θα υποχωρήσει», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Για τον ΟΟΣΑ είπε ότι τον αμφισβητεί και πρόσθεσε ότι θα το εξηγήσει αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί, όπως είπε, υπήρξε αύξηση εισοδημάτων που ροκανίστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού. «Για τον λόγο αυτό και θα έχουμε κεντρικό στόχο την αύξηση των μισθών μέσα από επενδύσεις και μείωση της ανεργίας».

Για τον τουρισμό και τους μισθούς είπε ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι καθώς υπάρχουν εργοδότες που καταχρώνται την δύναμη που έχουν και τους προειδοποίησε ότι θα τον βρουν απέναντι.

Τόνισε ακόμα ότι αυτό που ζούμε είναι μια παγκόσμια κρίση και όχι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

«Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα»

Για την αγορά των καυσίμων και αν υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς είπε ότι υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί. Επανέλαβε ότι δεν μείωσε τον ΦΠΑ γιατί δεν δουλεύει η πρακτική αυτή. Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και δεν απέδωσε, τόνισε. Θα φτάσει η μείωση στον μεσάζοντα και όχι στον καταναλωτή.

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΝΔ να μειωθεί.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτά που τάζει είναι παντελώς ανεφάρμοστα. Το τέλος επιτηδεύματος είπε ακόμα θα καταργηθεί έως το τέλος της 4ετιας.

Είπε ακόμα ότι αυτά που είπε ο Μητσοτάκης τα έκανε ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις στην πανδημία και έτσι έμεινε όρθια η οικονομία. Τόνισε ακόμα ότι η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ απέδωσε.

Για τους νέους και το πρόβλημα στέγης είπε ότι επειδή πηγαίνει καλά η οικονομία αυξάνονται και οι τιμές των ακινήτων. «Για τον λόγο αυτό και κάναμε δωρεάν την γονική παροχή, τόνισε. Ο κ. Τσίπρας τσάκισε την μεσαία τάξη και γι’ αυτό του έχει γυρίσει την πλάτη οριστικά».

«Περισσότερες γυναίκες στη νέα κυβέρνηση»

Για τη σύνθεση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ποιοι υπουργοί δεν πήγαν καλά. Είπε ότι προφανώς θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες και θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Αλλαγή σημαίνει ότι κάποιος φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα ή ότι αλλάζει υπουργείο. Για τις γυναίκες είπε ότι τηρήθηκε η δέσμευση για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είδα αθλιότητες να γράφονται για μια γυναίκα που έχει προσφέρει ήδη πολλά στην υγεία.

Ερωτηθείς αν πήγαν καλά τα πράγματα στην υγεία είπε ότι το νέο ΕΣΥ είναι μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο για τη νέα 4ετία. Από τα 3,9 δισ. το 2019 σήμερα δαπανούμε πάνω από 5 δισ.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 70 δισ. και πρέπει να μας πει από που θα τα βρει. Τα μισά από αυτά τα οποία λέει αν πήγαινε να τα κάνει ο κ. Τσίπρας η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα.

Εμείς δώσαμε τα αναδρομικά των βασικών συντάξεων. Δόθηκαν μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν. Για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις στις συντάξεις εδώ και 12 χρόνια. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους και ο κ. Τσίπρας μιλάει σαν να μην ήταν δική του κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα εξακολουθεί να στηρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους για να σβήσει η προσωπική διαφορά.

«Θα επιχειρήσω μια απευθείας προσωπική επαφή είτε με Ερντογάν είτε με Κιλιτσντάρογλου»

Για τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία είπε: Δεν με αφορά η συζήτηση για συνεκμετάλλευση του πλούτου. Καλωσορίζω την θετική διάθεση αλλά δεν τρέφω αυταπάτες και η Γαλάζια Πατρίδα συνιστά μια εν δυνάμει απειλή για την Ελλάδα. Η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αν η Τουρκία θέλει να συζητήσει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με το δίκιο και της θάλασσας.

Εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός θα επιχειρήσω μια απευθείας προσωπική επαφή είτε με Ερντογάν είτε με Κιλιτσντάρογλου για να συζητήσουμε ζητήματα και να έχουμε αμοιβαίο όφελος. Η Ελλάδα κάνει τις δικές της έρευνες και δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να τις κάνει.

«Ο κ. Τσίπρας μήπως κόπτεται για τους μεσάζοντες;»

Για την αμυντική θωράκιση της χώρας είπε ότι η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Αν θέλουμε μια στιβαρή οικονομική πολιτική και να μας υπολογίζουν οι γείτονές μας πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά.

Η Ελλάδα το 2022 είχε καλύτερα οικονομικά και δεν τινάξαμε την μπάνκα στον αέρα και κάναμε μια σειρά κινήσεων. Οι μόνοι που στενοχωρήθηκαν είναι οι μεσάζοντες των όπλων. Και αναχωρήθηκε: Ο κ. Τσίπρας μήπως κόπτεται για τους μεσάζοντες; Όταν μας ασκεί κριτική αφήνοντας υπονοούμενα ανταποδίδω την κριτική αυτή. Οι διάφοροι μεσάζοντες ας αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι είναι μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των 7 μιλίων».

Για το Σουδάν είπε ότι πήραμε ρίσκο αλλά με τη μέγιστη ασφάλεια και αποκάλυψε ότι υπήρχε συνεννόηση με τους συμμάχους μας.