Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες στο Σουδάν – Εγκλωβισμένος ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες στο Σουδάν – Εγκλωβισμένος ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας

Πυρά δέχθηκε κομβόι Γάλλων πολιτών στο οποίο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετείχαν και Έλληνες

Αγωνία επικρατεί για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο Σουδάν, με την Ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη στείλει δύο μεταγωγικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων για μεταστάθμευση στην Αίγυπτο, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα.

Νωρίτερα και με αφορμή την επίθεση εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε Γάλλους πολίτες και τις πληροφορίες ότι σε αυτήν υπήρχαν Έλληνες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, αλλά και την ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας και τέσσερις Σουδανοί επιχείρησαν να βγουν από τη μητρόπολη, αλλά επειδή έπεσαν πάνω σε ανταλλαγή πυρών, επέστρεψαν πίσω στη μητρόπολη, όπου είναι ασφαλείς.

O κ. Δένδιας θα μεταβεί αύριο Δευτέρα 24 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτο θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κατάσταση στο Σουδάν, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει τον απεγκλωβισμό των πολιτών της ΕΕ από τη χώρα ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Εν τω μεταξύ, οι σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατηγόρησαν επίσης τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), εναντίον των οποίων μάχονται, πως επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια οχηματοπομπή του Κατάρ η οποία κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Μέχρι στιγμής η Ντόχα δεν έχει ανακοινώσει πως σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίσθηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.