Εκλογές 2023: Όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – Πώς στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να προσελκύσουν στοχευμένα κοινά

Εκλογές 2023: Όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – Πώς στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να προσελκύσουν στοχευμένα κοινά

Ο Κ. Μητσοτάκης δραστηριοποιείται εντονότερα και στο TikTok για να αποκτήσει έναν αποδοτικότερο δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους

Τριάντα οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν τις περιοδείες, τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, τα ψηφοδέλτια παρουσιάζονται σταδιακά, ενώ καταρτίζονται και τα προγράμματα των κομμάτων, για να γίνει η αντιπαράθεση επί επιχειρημάτων με στόχο τη διεκδίκηση της επόμενης τετραετίας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κλείνουν μία μια τις εκκρεμότητες, ενώ δεν λείπουν και οι εξαγγελίες λίγο πριν τις κάλπες σε στοχευμένα κοινά.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις αγροτικές αποζημιώσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας. Άμεσα (ήδη ξεκίνησαν) και με καταληκτική ημερομηνία την 10η Μαΐου καταβάλλονται στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα κονδύλια συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ και επιπλέον 30 εκατ. αναμένεται να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δεύτερη δέσμη αποζημιώσεων. «Το βάρος από εδώ και στο εξής πρέπει να δίνεται ολοένα και περισσότερο στην καλύτερη οργάνωση, στην εξωστρέφεια, στα συνεταιριστικά σχήματα, σε κίνητρα που ήδη είναι πολλά για να γυρίσουν οι νέοι μας στο χωράφι» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, από 1η Μαΐου αυξάνονται κατά 8% δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ, ενώ ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει τη θεσμοθέτηση για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα άδειας, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου. 

Εν τω μεταξύ νέο προεκλογικό σποτ της ΝΔ βγήκε στον αέρα για τα εθνικά θέματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει: «Καθήκον κάθε Πρωθυπουργού είναι να κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή. Να δυναμώνει τη φωνή της στο εξωτερικό. Να υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Και αυτό το καθήκον ήταν πάντα ο οδηγός μου».  Στο βίντεο της ΝΔ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες που ενισχύουν την ασφάλεια της με: ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ και ΗΑΕ, εκπροσωπείται επάξια στο εξωτερικό και διαμορφώνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Περιέχει επίσης πλάνα από τον φράχτη στον Έβρο τα μαχητικά Rafale, την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αναφέρεται επίσης στην οριοθέτηση ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων.

Ειδικό βάρος στις γυναίκες

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας η γυναικεία παρουσία θα είναι έντονη, ενώ o κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε ένα ακόμα στοιχείο, λέγοντας ότι σε αυτό θα συμμετέχουν γυναίκες σε εκλόγιμη θέση. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα για την περαιτέρω στήριξη των γυναικών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους δημοσκόπους οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ένα κοινό σημαντικό στο οποίο η ΝΔ επιχειρεί να διεισδύσει περισσότερο.

Το TikTok και οι νέοι

Σε ρυθμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινείται ολοένα και περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δραστηριοποιείται εντονότερα και στο TikTok για να αποκτήσει έναν αποδοτικότερο δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα γενιά. «Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσοι νέοι άνθρωποι βλέπουν και μπορούν να γίνουν δέκτες του μηνύματος»  είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι κύριο μέλημά του για την επόμενη τετραετία είναι οι οριζόντιες πολιτικής στήριξης των νέων.  Ο πρωθυπουργός απευθύνει κάλεσμα στη νεολαία που έχει δικαίωμα ψήφου, να το πράξει για να διαμορφώσουν οι ίδιοι οι νέοι το μέλλον τους «να μην ψάχνουν το τέλειο και το ιδανικό διότι αυτό μπορεί απλά να μην υπάρχει» αλλά με βάση την κρίση τους να εμπιστευτούν εκείνον που τους εμπνέει.

Το προσεχές διάστημα οι γαλάζιοι επιτελείς θα επιλέγουν το δρόμο της θετικής ατζέντας, κατευθύνοντας το δημόσιο διάλογο στον προγραμματικό λόγο και στη σύγκριση της τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ με αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.