Ανδρουλάκης: Στόχος μου μια σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά

Ανδρουλάκης: Στόχος μου μια σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά

«Αν έχουμε μια ισχυρή εντολή, άρα τη δύναμη της διαπραγμάτευσης, θα ξεκινήσουμε συζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τους πολιτικούς μας αντιπάλους»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αντέκρουσε τις κατηγορίες που του προσάπτονται πως η πρόταση του να απορρίψει τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα και να αναζητηθεί τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, οδηγεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση.

Σε εκτενή κι εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει: «Η ευθύνη για τη σταθερότητα είναι αναλογική και επιμερίζεται βάσει της λαϊκής ετυμηγορίας. Αν ο ελληνικός λαός δώσει ισχυρότερα ποσοστά σε άλλα κόμματα, τότε έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από εμάς. Αν συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι μόνο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ας κάνουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο και ας πουν ότι όποιος είναι πρώτος από τους δύο τους, θα γίνει πρωθυπουργός με τη στήριξη του άλλου».

Ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφει σαφώς τη στρατηγική με την οποία εφόσον χρειαστεί θα προσέλθει σε συζητήσεις για να προκύψει κυβερνητική συνεργασία. «Αν έχουμε μια ισχυρή εντολή, άρα τη δύναμη της διαπραγμάτευσης, θα ξεκινήσουμε συζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εάν επιτευχθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει συμφωνία με πρόσωπα κοινής αποδοχής, κυρίως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού», αναφέρει και υπογραμμίζει: «Ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα αποφασίσω μόνος μου. Θα είναι το πρόσωπο, που θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Όπου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, συζητούν και για προγράμματα και για πρόσωπα κοινής αποδοχής».

«Εκείνοι που έχουν πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα, δεν μπορούν να είναι πρωταγωνιστές των λύσεων. Γι' αυτό λέμε σταθερότητα, προοδευτική ατζέντα και συγκλίσεις σε πρόγραμμα και σε πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν πολιτικές συμμαχίες» σημειώνει.

Προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων που θα επανδρώσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας. Όπως λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει «να έχουν πολιτική αυτονομία, υψηλό δείκτη αξιοπιστίας, επάρκεια, διεθνές κύρος. Και, βέβαια, να μπορεί ο ελληνικός λαός να ακουμπήσει πάνω τους τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του για το μέλλον». Προσθέτει επιπλέον ότι «χρειαζόμαστε πρόσωπα με πολιτική και επιστημονική επάρκεια που δεν είναι αναγκαίο να είναι βουλευτές, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επιμένει στη θέση του ότι οι επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών πρέπει να επιλέγονται με ανοικτές διαδικασίες και να μην είναι κομματικοί διορισμοί με τη «θητεία τους να είναι μεγαλύτερη από τον εκλογικό κύκλο, πενταετής, άρα δεν θα συνδέονται με τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ώστε να μην είναι και οι ίδιοι ευάλωτοι σε πολιτικές πιέσεις. Ο στρατηγικός στόχος είναι στο μέλλον οι υπουργοί να αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο τους συνοδευόμενοι από ελάχιστους συνεργάτες».

Με αφορμή πρόσφατη αναφορά του πως ό,τι λέει, είναι γραμμένο πάνω στην πέτρα» δηλώνει εμφατικά: «…. είναι γραμμένο στη πέτρα, για να σταθεί όρθια η πατρίδα, πρέπει να σταθεί όρθια η νέα γενιά. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, της αξιοπιστίας και της συναίνεσης. Δεν μπορεί η νέα γενιά να βλέπει ένα σύστημα αμετανόητο, πελατειακό, διχαστικό, που δεν σέβεται τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, που τη διαπαιδαγωγεί να μην πιστεύει ότι η πολιτική είναι η λύση. Έχω, λοιπόν, πρωταρχικό στόχο να οικοδομήσω μια σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά».

Επιβεβαιώνει ότι η μία σίγουρη περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος είναι το Ηράκλειο της Κρήτης και τα υπόλοιπα θα τα ανακοινώθούν εν καιρώ.

Για τις εκλογές στην Τουρκία ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει πώς «όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος της στις 15 Μαΐου, η Ευρώπη και ο δυτικός παράγοντας οφείλουν να διαμηνύσουν ότι το άνοιγμα προς τη Δύση, μετά την περίοδο των τελευταίων ετών όπου η Τουρκία είχε μία επαμφοτερίζουσα στάση, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της χώρας μας. Πρέπει να γίνει με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Κι όσο αφορά τον φράκτη στον Έβρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι υπάρχουν σύνορα και στη θάλασσα και στον Έβρο. «Ο φράχτης, εξάλλου, ήταν έργο ΠΑΣΟΚ. Σαφώς και πρέπει να επεκταθεί αλλά κύρια θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε οι χώρες πρώτης υποδοχής να μην επωμίζονται αποκλειστικά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Επ' αυτού ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδείξει αφωνία για να μην δυσαρεστήσει την πολιτική του οικογένεια, τη συντηρητική ευρωπαϊκή δεξιά», αναφέρει.