Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν έχουμε σταθερή κυβέρνηση η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν έχουμε σταθερή κυβέρνηση η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα

«Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης - Αυξάνονται κατά 8% τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ»

Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών ε θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική».

«Το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μια νέα αρχή και έχουμε εκτινάξει τις εξαγωγές μας και το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Και αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού» είπε. Ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός είπε αλλά μια παράμετρος της συλλογικής ευημερίας και της ατομικής προκοπής.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μειώθηκε η ανεργία και αυξήθηκε η απασχόληση στους νέους και τις γυναίκες και αντιστράφηκε το brain drain. Η ανάπτυξή μας φάνηκε ότι ήταν κοινωνικά δίκαιη. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεις 3 φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν μετά από 12 χρόνια μόνιμες αυξήσεις κοντά στο 8% και οι πιο ευάλωτοι είδαν δίπλα τους την πολιτεία σε κάθε δυσκολία από τις πολλές και ξαφνικές που υπήρχαν. Όλα αυτά δεν συνέβησαν εν κενώ. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορονοϊού, την υβριδική επίθεση στα σύνορά της και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της.

«Οι λύσεις δεν ήταν προφανείς. Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι τελικός κριτής των οικονομικών επιδόσεων είναι όσοι την αξιολογούν και πλέον είναι ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα και συμμερίζομαι την αισιοδοξία του προέδρου του Eurogroup. Η Ελλάδα εφόσον έχει σταθερή διακυβέρνηση θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Ξέροντας ότι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Τελευταία συμβολική και ουσιαστική κίνηση την άμεση αύξηση των επιδομάτων κατά 8%., ενισχύοντας 200.000 συμπολίτες μας».

Η Ελλάδα το 2022 κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα στην 4ετία η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κ.λπ. και αυτό επιτεύχθηκε με μέτρα που ανήλθαν συνολικά τα 57 δισ. ευρώ.