Μηταράκης: Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί – Ήδη συζητείται η επέκταση του

Μηταράκης: Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί – Ήδη συζητείται η επέκταση του

«Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να καλύψουμε όλα τα 200 περίπου χιλιόμετρα που είναι η ελληνοτουρκική μεθόριος»

Το μήνυμα πως ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί στο σύνολο των 200 χλμ των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία έστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να καλύψουμε όλα τα 200 περίπου χιλιόμετρα που είναι η ελληνοτουρκική μεθόριος. Υπήρχε ένας φράχτης δωδεκάμισι χιλιόμετρα από το 2011. Σε αυτόν τον φράχτη προστέθηκαν άλλα 25 χιλιόμετρα το 2020. Προχθές, παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου και του Πρωθυπουργού, υπογράφησαν άλλα 35 χιλιόμετρα».

Μιλώντας σχετικά, ξεκαθάρισε πως ήδη συζητείται η επέκταση για ακόμη 80 χλμ. Και συμπλήρωσε πως έχουν εξασφαλιστεί ακόμη 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ταμείο Διαχείρισης Συνόρων για τα συνοδά έργα που απαιτούνται για να γίνει κι αυτή η τρίτη επέκταση.

Όπως εξήγησε: «Στα Ευρωπαϊκά Ταμεία τα οποία εγκρίθηκαν το 2022 και διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης για την επόμενη επταετία, υπάρχουν 100 εκ. ευρώ εγκεκριμένα για 80 χλμ επιπλέον έργων επιτήρησης των συνόρων». Αναφερόμενος δε στην διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε, αυτή αφορά στο τι ακριβώς είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι επιλέξιμα τα συνοδά έργα, δηλαδή τα φυλάκια, τα συστήματα επιτήρησης. Αυτά είναι απολύτως εξασφαλισμένα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι επιλέξιμος και ο ίδιος ο φράχτης. Η ουσία είναι ότι στην περίπτωση που δεν εγκριθεί αυτό που εμείς ζητάμε υπάρχουν τα 100 εκ. Είναι απαραίτητα έτσι κι αλλιώς για την επέκταση του φράχτη, και γι’ αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε και την τρίτη επέκταση».

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης μίλησε για το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Τουρκία το οποίο θα γίνει την Τρίτη και μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα μεταβούν στην γειτονική χώρα και συγκεκριμένα στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό όπου και θα συναντήσει τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολύ καλύτερες πολιτικές συνθήκες με την Τουρκία.