Οικονόμου: Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα

Οικονόμου: Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα

Το νομοθετικό έργοτης κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί τις πρώτεςημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα της οποίας βασικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ώστε η πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή μα μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια» είπε. «Η σταθερότητα η συνέπεια ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρα μας» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ότι μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα. «Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους» είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στα 4 σχεδόν χρόνια που πέρασαν, κατάφερε πολλά με την κοινωνία των πολιτών στο πλευρό της. «Δεν θα είχαμε αντέξει τόσες μεγάλες κρίσεις, δεν θα είχαμε καταφέρει όσες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώσατε χωρίς την στήριξη, την κατανόηση και την συμπαράσταση του πλέον δυναμικού και υπεύθυνου μέρους της ελληνικής κοινωνίας» είπε.

«Οι ειλικρινείς και απροκατάληπτοι πολίτες αναγνωρίζουν όσα κάναμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους και για να ισχυροποιήσουμε την πατρίδα» σημείωσε. «Όσα κάναμε δεν μπορούν να μηδενιστούν, να σβήσουν μονοκονδυλιά από όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε και από όσα δεν κάναμε όσο καλά και οι ίδιοι θα θέλαμε» σημείωσε. «Οι ψύχραιμοι και συνετοί πολίτες ξέρουν ότι έχουμε σχέδιο και ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό έτσι ώστε την επόμενη τετραετία να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα στην ανανέωση των γερασμένων υποδομών, στην αύξηση των μισθών για όλους και τη συνέχιση της βελτίωσης του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων πυρήνων του βαθέως κράτους» είπε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας «ο στόχος είναι να κάνουμε τα καλά καλύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αλλά και τις αδυναμίες».

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ημερομηνία των εκλογών. Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι λογικό να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας. Σχετικά με αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για βαθύ αντικρατισμό και αν υπάρχει αντίθεση με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μιλά για βαθύ κράτος, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν διακρίνει καμία αντίθεση. «Αν παρατηρήσει κανείς την πολιτική μας, θα δει πως αντιλαμβανόμαστε τη σωστή λειτουργία του Κράτους. Κράτος ήταν το ΕΚΑΒ, η ΕΜΑΚ, το σύστημα Υγείας. Κράτος είναι ο ΕΦΚΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως «προφανώς ένα κράτος πρέπει να είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό και από την άλλη υπάρχουν νησίδες αντίδρασης που έχουν να κάνουν με συμπτώματα κρατισμού, με παθογένειες του χθες, που κατά την πρώτη τετραετία δεν προλάβαμε να αντιμετωπίσουμε παντού». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως αντιλαμβάνεται το ρόλο του κράτους για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Ερωτηθείς ποια είναι θέση της κυβέρνησης για τον βουλευτή κ. Καπάτο, απάντησε πως ο ίδιος έχει απαντήσει πλήρως στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για «κυβερνήσεις κουρελού», ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Από την πολύ δαιμονοποίηση πάντων ο κ. Τσίπρας βλέπει παντού φαντάσματα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Μιλάμε για αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Καθαρά και ξάστερα. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό αυτοδύναμη εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ. Η ΝΔ έχει αποδείξει, ότι είναι ένα κόμμα πολιτικά ευρύχωρο, διευρύνει την απήχησή της, μπορεί να ενσωματώνει δημιουργικούς ανθρώπους χωρίς ταμπού. Γι' αυτό το 28% έφτασε στο 40%. Γι' αυτό απολαμβάνει μετά από δύσκολη τετραετία την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Με σεμνότητα, αναγνώριση των λαθών και αυτοπεποίθηση θα ζητήσουμε νέα αυτοδύναμη εντολή. Να μιλάει έστω και μέσα σε αυτό το θολό τοπίο ο πρωθυπουργός που κυβέρνησε όταν διαλύθηκαν οι ΑΝΕΛ με τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, ένα βουλευτή από το Ποτάμι, μία βουλευτή από τον κ. Λεβέντη...; Υποτιμούν την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών αλλά μη ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε».

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Ανδρουλάκη για μετεκλογική συνεργασία, απάντησε πως ο πρωθυπουργός έχει πει, ότι στις 21 Μαίου οι Έλληνες με τη ψήφο τους θα δείξουν ποιος θα κυβερνήσει και στις δεύτερες εκλογές με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει. «Πιστεύουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στην εθνική αναγκαιότητα. Ποια είναι η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων; Ποια είναι η προοδευτική διακυβέρνηση; Θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες; Θα κυβερνήσει ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη; Στις 21 Μαίου ποιες είναι οι πολιτικές που προτείνουν στους πολίτες; Οι Έλληνες ξέρουν ποιος μείωσε τους φόρους και ποιος είναι ο πρωθυπουργός που μπορεί να αυξήσει τους μισθούς. Ξέρουν ποιος είναι ο πρωθυπουργός που αναβάθμισε την διεθνή εικόνα της χώρας. Ποια είναι η αντιπρόταση από την άλλη πλευρά; Με ποιες πολιτικές; Αυτά θα συγκριθούν. Οι πολίτες θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου για τον κ. Ανδρουλάκη ανέφερε επίσης, ότι αυτό που αξίζει κανείς να αναδείξει και να διαπιστώσει, είναι ότι κάθε φορά που αναφέρεται στον πρωθυπουργό, είναι ευδιάκριτο το πάθος και το μένος, ενώ αντίθετα όταν κάνει κριτική στον κ. Τσίπρα, είναι σαν να την κάνει από αγγαρεία. Σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Υποδομών, κ. Καραμανλή, δήλωσε πως όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών θα κλείσει και αυτό το ζήτημα. Για όσα λέει το ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαβάσει το Σύνταγμα, απάντησε πως ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός της χώρας, γιατί αυτό επιτάσσει ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία.

Ερωτηθείς πως απαντά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε όσα λέει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ότι ο κ. Μητσοτάκης προωθούσε τη διακοπή των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Οικονόμου απάντησε, πως αυτά τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως οι θέσεις των δύο χωρών ήταν πάντοτε ευθυγραμμισμένες. «Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς ανυπόστατα», συμπλήρωσε. Για την έκθεση του State Department, είπε ότι έχει διάφορες αναφορές για τη χώρα μας και το αξιοσημείωτο είναι, ότι επαναλαμβάνει τα ίδια για την Ελλάδα όπως το 2016, το 2017, το 2018 με την ίδια σκληρή κριτική παραδοσιακά.

Για το άρθρο στο Le Point σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Οικονόμου δήλωσε, πως αν κανείς μελετούσε το άρθρο, θα καταλάβαινε πως άλλα εννοούσε. «Αναδείκνυε την ασυνέπεια του κ. Τσίπρα για να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα. Δεν αναδεικνύονται από όλα αυτά οι ιδιότητες του μεταρρυθμιστή, όπως αντελήφθη ο κ. Τσίπρας. Το συγκεκριμένο περιοδικό έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι με τιμητικό τρόπο», ανέφερε.

Για την υπόθεση του κ. Παπαθανάση ο κ. Οικονόμου δήλωσε, ότι «τα ψέματα που επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας για να τον στοχοποιήσει και να παίξει με τον πόνο ανθρώπων που έχουν πάρει δάνεια, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που έχει πει ο ίδιος και αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας η οποία λίγο πολύ επιβεβαιώνουν τους δικούς του ισχυρισμούς».