Τσαπανίδου: «Ο κ. Παπαθανάσης να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στο λαό»

Τσαπανίδου: «Ο κ. Παπαθανάσης να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στο λαό»

«Την ίδια στιγμή «βλέπεις ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους»

«Κυβέρνηση-εταιρεία, κυβέρνηση Α.Ε. που κοιτάζει τα συμφέροντα των δικών της ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας», χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5 FM», με αφορμή την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

«Ο κ. Παπαθανάσης πρέπει να δώσει απαντήσεις. Με βάση τα δημοσιεύματα, υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία του δανείστηκε 1,8 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο να μπαίνει ως εγγυητής. Φαίνεται να κούρεψε αυτό το ποσό, το δάνειο που τον βάραινε ως εγγυητή, για 50.000 ευρώ. Ακούγεται αδιανόητο», σημείωσε η κ. Τσαπανίδου. Τόνισε πως όταν την ίδια στιγμή «βλέπεις ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους, όταν ενοχλούν πολίτες ακόμα και πριν λήξει η οφειλή τους, όταν βγαίνουν σπίτια σε πλειστηριασμό οικογενειών που είναι πραγματικά ανήμπορες», ο κ. Παπαθανάσης «το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να δώσει απαντήσεις στο λαό».

«Μιλάμε για μια αλαζονεία άνευ ορίων, μια αίσθηση ότι μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να με ελέγξουν», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «αυτό το είδαμε και στην υπόθεση Πάτση που έκανε business με κόκκινα δάνεια, το είδαμε στην υπόθεση Καππάτου» και πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να δικαιολογήσει κάθε τέτοια υπόθεση. Υποστήριξε πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ξερίζωμα τους βαθέος κράτους και της διαπλοκής, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να το κάνει. Γιατί δεν μπορεί να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό, με τα σωθικά της παράταξής του». Η κ. Τσαπανίδου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ζητάμε απαντήσεις και για τα δάνεια της ΝΔ ύψους περίπου 400 εκατ., αλλά και για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που, όπως είπε, αθροιστικά χρωστούν 12 εκατ. ευρώ».

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών και κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στα γραφεία τους, ανέφερε ότι «όταν υπάρχει μια δικαστική έρευνα σε εξέλιξη, οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, δεν μπορούν να συνεχίζουν να πηγαίνουν στα γραφεία τους». «Πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότι κάθε πιθανό τεκμήριο και στοιχείο δεν θα αλλοιωθεί», είπε. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μια πολιτική απαξίωσης των σιδηροδρόμων που οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει να πούμε "ως εδώ"».

Σχετικά με τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης, είπε ότι «η ΝΔ ήταν τέσσερα χρόνια κυβέρνηση, είχε όλο το χρόνο για να ολοκληρώσει κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε χωρίς νομικά προβλήματα πια και με ένα χρονοδιάγραμμα ενός χρόνου για να τελειώσει». Πρόσθεσε ότι επιπλέον «είχε ετοιμαστεί προσχέδιο σύμβασης με τη Hellenic Train που προέβλεπε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει όσα πρέπει ώστε το δίκτυο να είναι ασφαλές». Είπε ότι η σύμβαση αυτή πάγωσε από την πλευρά της κυβέρνησης και ύστερα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «τελικά η κυβέρνηση έφερε μια σύμβαση στην οποία έχουν μειώσει κατακόρυφα τις επενδύσεις που είναι υποχρεωμένη να κάνει η Hellenic Train, ενώ αφαιρείται και η υποχρέωση του ελληνικού κράτους να καταστήσει ασφαλές το δίκτυο. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα».

Σχολιάζοντας την επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών δρομολογίων, η κ. Τσαπανίδου ανέφερε ότι «τα 9 σημεία, οι ασφαλιστικές δικλείδες, που ζήτησαν οι εργαζόμενοι να ισχύσουν, δεν έχουν διευθετηθεί», ρωτώντας: «Και αν οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν μέσα στο τρένο αν δεν γίνουν όσα πρέπει για να είναι ασφαλές, πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση των δρομολογίων;».

Αναφερθείσα στην οικονομία, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ζωή μας πάει συνεχώς προς το πιο δύσκολο, ενώ, την ίδια στιγμή, στερούμαστε την προοπτική». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα, «να στηριχθούν οι πολλοί, οι ευάλωτες ομάδες, να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη. Να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα όπου θέλουμε να ζήσουμε».

Υπογράμμισε ότι «μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, με ισχυρή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα, θα μας βγάλει από αυτό που μας πληγώνει σήμερα και θα μας οδηγήσει στην Ελλάδα που δικαιούμαστε».

«Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός θέλει τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει λοιπόν συζήτηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης και εκεί θα κριθούμε όλοι, όλα τα κόμματα που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Και θα είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας για την επόμενη μέρα».