Μπλίνκεν: «Ναι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία, αλλά με όρους

Μπλίνκεν: «Ναι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία, αλλά με όρους

«Οι ΗΠΑ δύσκολος σύμμαχος» υποστηρίζει ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας

Την δυσαρέσκεια της Άγκυρας έχουν προκαλέσει τόσο τα σκληρή στάση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ εναντίον της πώλησης F-16 στην Τουρκία στην ακρόαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στη Γερουσία, όσο και από την εξισορροπητική απάντηση του επικεφαλής του State Department.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αν και απαντώντας στο «σφυροκόπημα» του Μενέντεζ, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία «είναι ένας σύμμαχος που αποτελεί πρόκληση», είπε «ναι» στη πώληση F-16 στην Άγκυρα, αλλά με προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να διαβεβαιώσει, ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα.

«Εργαζόμαστε με επιμέλεια, για να διασφαλίσουμε, ότι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα τελειώσουν, ότι δεν θα εμπλακούν σε καμία ενέργεια ή ρητορική, που θα πυροδοτούσε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος κατέληξε ωστόσο λέγοντας, ότι «πιστεύουμε, ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16».

«Οι ΗΠΑ δύσκολος σύμμαχος»

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, απαντώντας μέσω αναρτήσεων του στο Twitter στον γερουσιαστή Μενέντεζ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. «Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας, έχουν -δυστυχώς- γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ας αποδώσουμε ευθέως τα πρωτεία στον Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα» ανέφερε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

Για τον στενότερο συνεργάτη του Ερντογάν, φταίνε πάντα οι άλλοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος» σχολίασε σε μπαράζ από tweets του, ενώ για το κυπριακό χαρακτηρίζει... ένοχο την ΕΕ.