Άδωνις Γεωργιάδης για Τέμπη: Ήταν αποτυχία της κυβέρνησης ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συνέβη

Άδωνις Γεωργιάδης για Τέμπη: Ήταν αποτυχία της κυβέρνησης ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συνέβη

«Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα»

Πτώση στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έδειξε η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse, λίγες μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, μια πτώση που, όπως λέει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι αναμενόμενη.

«Ένα τόσο τραγικό δυστύχημα δεν θα μπορούσε να μην έχει επίπτωση στην κυβέρνηση. Είναι η φυσιολογική αντίδραση αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις» είπε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, στον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο.

Επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει επιπλέον ποσοστά από την πτώση και ότι το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσε στη δημοσκόπηση τόνισε ότι «έχουμε περισσότερο μια οργή του κόσμου που οδηγεί σε μια αντισυστημική συμπεριφορά» και προέβλεψε ότι η οργή θα καταλαγιάσει.

«Όλοι έχουμε στενοχωρηθεί, αλλά η στενοχώρια δεν είναι κομματικό ζήτημα, δεν υπάρχει ένας γονεάς που δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι το δικό του παιδί στο τρένο. Είναι ορισμός τους ανθρώπινου λάθους, είναι απολύτως προφανές τι συνέβη, ότι συγκεκριμενοι άνθρωποι σε συγκεκριμένη θέση έκαναν σειρά λαθών, το ένα λάθος μετά το άλλο. Ήταν άκομψο να συζητάμε για τα λάθη του σταθμάρχη την ώρα που θάβαμε τα παιδιά» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή δημοσκόπηση είπε ότι μόλις το 8% πιστεύει ότι ήταν ανθρώπινο λάθος το δυστύχημα στα Τέμπη. «Ήταν αποτυχία της κυβέρνησης ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συνέβη» ανέφερε.

 

«Ο σταθμάρχης είχε 12,5 λεπτά που του άναβε μια κόκκινη γραμμή»

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μετά το δυστύχημα τόνιζε πως το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργούσε. «Είπα ότι η κονσόλα λειτουργούσε. Δεν το είπα από το μυαλό μου, υπάρχει καταγραφικό μηχάνημα, έχουν παραδοθεί όλα στον ανακριτή και στον εισαγγελέα, είναι στοιχείο της δικογραφίας» είπε.

«Ο σταθμάρχης είχε 12,5 λεπτά που του άναβε μια κόκκινη γραμμή ότι το τρένο ήταν σε λάθος γραμμή, είχε ήχο και ένα κουμπί που αν το πάταγε θα φρέναραν τα τρένα. Ο πίνακας φώναζε, είναι όλα καταγεγραμμένα» επισήμανε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες που θα προλάβαιναν το δυστύχημα, αλλά «εδώ έχουμε την εικόνα της Ελλάδας που δεν θέλουμε». «Το μερίδιο της δικής μας ευθύνης είναι ότι δεν συγκρουστήκαμε με το βαθύ κράτος, το βαθύ Δημόσιο. Το διακύβευμα των εκλογών πρεπει να είναι ότι έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με το κομμάτι της παλιάς Ελλάδας».

«Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα»

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το υπουργείο Μεταφορών τόνισε ότι πήρε πάνω του παραπάνω αμαρτίες από όσες του αναλογούσαν.

«Πήρε την απόφαση να παραιτηθεί σε πρώτο χρόνο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, δεν ξέρω πολλούς που θα το έκαναν, και πήρε πάνω του αμαρτίες παραπάνω από ό,τι του αναλογούσαν, διότι τελικά την πράξη ευθύνης του Καραμανλή την πουλήσαν στην κοινωνία ως ενοχή. Ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα, δεν μπορεί να ευθύνεται ο υπουργός για το ότι ο σταθμάρχης δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο. Η πολιτική ευθύνη είναι γενική έννοια, την ανέλαβε και με γενναιότητα, αλλά δεν ευθύνεται για το λάθος του σταθμάρχη. Ο κανιβαλισμός που ακολούθησε θα λειτουργήσει αρνητικά στο μέλλον, κανενας πολιτικός δεν θα θέλει να παραιτηθεί» ανέφερε.

«Δεν υπάρχει ζήτημα να μην είναι υποψήφιος, είναι βουλευτής Σερρών, θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι των Σερρών αν θα ξαναπάει στη Βουλή» είπε για την υποψηφιότητά του στις εκλογές 2023.

«Στηρίζουμε όλοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εμπιστευόμαστε ότι θα κάνει τη δουλειά. Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι η επιλογή του κόσμου, δεν έκανε λίγα ο Μητσοτάκης σε τέσσερα χρόνια. Μην καταστρέφουμε και μην λιθοβολούμε μια ανορθωτική προσπάθεια 4 ετών. Θα τα αλλάξει όλα ο Μητσοτάκης αν του δώσει την ευκαιρία ο λαός» κατέληξε.