Τέμπη: Το πένθος παγώνει τις πολιτικές εξελίξεις – Ποιες είναι οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Τέμπη: Το πένθος παγώνει τις πολιτικές εξελίξεις – Ποιες είναι οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Το βαρύ πένθος στο οποίο βυθίστηκε η χώρα, ο θρήνος των συγγενών εξακολουθούν να συγκλονίζουν σύσσωμη την ελληνική κοινωνία και να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, θέτοντας στο περιθώριο κάθε άλλη σκέψη ή συζήτηση.

Η κυβέρνηση εστιάζει όλες τις κινήσεις του στο χειρισμό της υπόθεσης και θα επιχειρήσει να ρίξει φως στα πραγματικά αίτια της φονικής σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα στη Λάρισα για αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος και στις συγκοινωνιακές υποδομές.

Θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου έχουν κληθεί όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για να τεθούν επί τάπητος όλες οι κρίσιμες παράμετροι που σχετίζονται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σε αυτή θα συμμετέχουν οι: Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς.

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, ένα δύσκολο έργο, καθώς μετά το τραγικό αυτό δυστύχημα το αίσθημα ασφάλειας από το επιβατικό κοινό έχει κλονιστεί και δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας αλλά και ενισχύσεις σε έμψυχο δυναμικό, ώστε να μην επαναληφθούν μοιραία λάθη.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη γραμμή να λειτουργήσει σε πρώτη φάση μόνο για εμπορικές και όχι επιβατικές αμαξοστοιχίες ή να ενισχυθούν σημαντικά οι βάρδιες των σταθμαρχών και να επαναλειτουργήσει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που θα ελέγχει την κίνηση των τρένων, το οποίο θα λειτουργεί μέσω τηλεφώνων μέχρι να λειτουργήσει εν συνόλω το σύστημα τηλεδιοίκησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονα τρένα αλλά και πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο.