Ντιμπέιτ Οικονόμου και Τσαπανίδου: Οι ερωτήσεις που έκαναν εκατέρωθεν

Ντιμπέιτ Οικονόμου και Τσαπανίδου: Οι ερωτήσεις που έκαναν εκατέρωθεν

Αμφότεροι διασταύρωσαν τα... ξίφη τους

Στο πρώτο ντιμπέιτ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες και τις εκλογές, το οποίο φιλοξενείται στο ΕΡΤNEWS και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο μετά από μία σύντομη εκατέρωθεν τοποθέτησή τους.

Η Πόπη Τσαπανίδου στην τοποθέτησή της ανέφερε: Αν θέλετε μπορώ να φωνάζω εγώ εσάς Μητσοτάκη και εσείς εμένα Τσίπρα, χαίρομαι πολύ που τον βλέπω και πρώτη φορά απέναντι μου είναι πρώτη φορά. Έτσι για να σπάσω και λίγο τον πάγο, εγώ θα έλεγα ότι αν θέλετε μπορούμε από δω και στο εξής να φωνάζουμε ένας τον άλλον, εγώ εσάς Μητσοτάκη εσείς εμένα Τσίπρα, γιατί σε Debate οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν ποτέ να βρεθούν, εκτός αν θέλετε να ορίσετε και τώρα μία ημερομηνία για να βάλουμε και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τον ένα δίπλα στον άλλον, τον έναν απέναντι στον άλλον, για να κάνουν μία τέτοιου είδους συνομιλία. Από την άλλη μεριά ωστόσο σας άκουσα να περιγράφετε και να συγκρίνετε δύο καταστάσεις ανόμοιες. Δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επι μνημονίων η οποία ήταν μία κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια που ρύθμισε το χρέος που έφερε ανάπτυξη και που σας παρέδωσε μία χώρα την οποία βγάζετε έξω και μπορείτε να κάνετε αυτά που κάνετε μέχρι στιγμής, δηλαδή να μιλήσετε σε επενδυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τσεκάρισε τα κουτάκια πάνω στα οποία χτίζετε σήμερα.

Ο Γ. Οικονόμου στην τοποθέτησή του ανέφερε: Θέλω να αναφερθώ για κάτι που ακούστηκε για την Περιφερειακή Ελλάδα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η άλλη η Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσουμε τις ανισότητες, να τις φέρουμε κοντύτερα. Σε αυτή την Ελλάδα σήμερα εξελίσσεται ένα μοναδικό έργο επενδύσεων παντού, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δύο μόνο πράγματα θέλω να πω σήμερα. Στην Τρίπολη γίνεται επένδυση μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε παραγωγή για πρώτη φορά φαρμακευτικών πρώτων υλών, θα αλλάξει τελείως πίστα η Αρκαδία η Τρίπολη με αυτήν την επένδυση. Στο Κιλκίς έγινε επένδυση από μία άλλη μεγάλη βιομηχανία και έχουν μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και εκεί θα αλλάξει η περιοχή. Αυτός είναι ο δρόμος της δουλειάς. Αυτά τα πράγματα δεν είχαν συμβεί στην Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι ανάπτυξη δεν έφερε αλλά όταν υπήρχε ανάπτυξη των προηγούμενων στην υπόλοιπη Ευρώπη 1,5 και 2% εδώ ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει όχι παλώ ομπρέλλα, τέντα είχαν απλώσει, είχαν 0,5% όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε 1,5%.

Η ερώτηση της κας Τσαπανίδου

«κ. Οικονόμου λέτε λοιπόν για την ανάπτυξη λέτε ότι φέρατε μία σειρά Επενδύσεων στην Ελλάδα είχατε πει θα βάλετε μπουλντόζες την επόμενη των εκλογών το 19 στο Ελληνικό, Θα πρεπε να έχουμε ουρανοξύστες στο Ελληνικό δεν τις βλέπουμε, πανηγύρισατε ότι φέρατε τη Microsoft με τα data Center, δεν τα είδαμε, ούτε χωράφι δεν έχει οριστεί για το πού θα γίνει το έργο. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω βλέπουμε Πάτσηδες αντί για ανάπτυξη βλέπουμε Νικολάου βλέπουμε ένα σωρό ονόματα που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα και θέλω να σας ρωτήσω όταν κοιτάτε στα μάτια τον κόσμο στον οποίο απευθύνεστε τους πολίτες αυτής της χώρας όσες μας παρακολουθούν τώρα και τους λέτε ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έχετε πει μπαταχτσήδες κόσμο που έχει κόκκινα δάνεια κοκκινίζει το δάνειό τους αφήνετε να περνάνε ούτε κάν έξω τις τράπεζες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό την ώρα που κάνει κάνουν κάποιοι πάρτι Πώς αισθάνεσαι όταν τους βλέπετε στα μάτια και τους το λέτε;»

Η απάντηση του κου Οικονόμου

Με πολυ μεγάλη χαρά θα σας συνοδέψω στο Ελληνικό, θα σας συνοδέψω στη Microsoft, στο Καστέλλι, στο Κιλκίς, θα σας συνοδέψω στο ΒΟΑΚ, θα σας συνοδέψω στο Τρίπολη-Καλαμάτα, θα σας συνοδέψω στην Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, θα σας συνοδέψω σε πολλά μέρη, μακάρι να έχουμε τον χρόνο και πριν και μετά τις εκλογές, για να δείτε τι σημαίνει ανάπτυξη στην πράξη. Τι σημαίνει εργοτάξια, τι σημαίνει βιομηχανίες, τι σημαίνει λιμάνια, τι σημαίνει δουλειές. Για αυτό άλλωστε μείώνεται η ανεργία, υπάρχουν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ένας αχταρμάς με φαντασικά γεγονότα. με δημιουργία εντυπώσεων. Η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα και ζητήματα διαφθοράς το ζήτημα δεν είναι αν θα μηδενίσεις τη διαφθορά, το ζήτημα είναι πως την αντιμετωπίζεις και με το ψηφιακό κράτος και τις λιγότερες για προσωπικές συναλλαγές της μηδενίζουμε. Εκεί που παρατηρούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν ταυτίζονται με τις αρχές και τις αξίες της ιστορίας μας άμεσα αντιδρούμε παίρνουν αποφάσεις κάνουμε παρεμβάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν υπήρξαν αντίστοιχες παρεμβάσεις στο παρελθόν με την κυρία Γεροβασίλη για παράδειγμα που η εταιρεία της έπαιρνες δουλειές από το δημόσιο παρά το γεγονός ότι ήταν υπουργός με τον κύριο φλαμπουράρη που εταιρεία το έπαιρνε δουλειές από το δημόσιο παρά το ότι ήταν υπουργός όχι βουλευτής που κατηγορήθηκε ένας δικός μας βουλευτής. Συνεπώς η αντιμετώπιση μας αυτά τα ζητήματα είναι με όχι με όρους επικαιρότητας και όρους ανθρωποφαγίας και κρέμασμα του κόσμου στα μανταλάκια είναι θεσμικές και ουσιαστικές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του όχι και πέρα η πολιτική στήριξης των ανθρώπων για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να μην είναι οι όμηροι εσαεί μιας κατάστασης που τους καθιστά ευάλωτους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους μία κατάσταση που την νιώθουν και την ξέρουν.

Ακολούθως ο Γ. Οικονόμου έκανε την εξής ερώτηση στην κα Τσαπανίδου:

Ναι νομίζω ότι στην ενότητα κοινωνία ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους είναι να σιγουρευτούν ότι όσα πετύχαμε στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί κεκτημένο για τη χώρα πετύχαμε να βάλουμε τάξη στο μεταναστευτικό πετύχαμε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τη θάλασσα έχει σύνορα πετύχαμε να μην αφήνουμε τις ΜΚΟ να αλωνίζουν πετύχαμε εκτός από τη θάλασσα που έχει σύνορα να έχει σύνορα και η στεριά να μην είναι αφύλακτα να μπορούν να μην μπορεί να μπαινοβγαίνει ο καθένας και θέλω να σας ρωτήσω γιατί έχω ακούσει δηλώσεις στελεχών τους να λένε ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι παράνομος αλήθεια θα τον γκρεμίζετε το φράκτη στον Έβρο αν ποτέ ξαναγίνετε κυβέρνηση;

Η απάντηση της κας Τσαπανίδου

Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ κ. Οικονόμου όπως και όλους όσοι μας παρακολουθούν να κάνω μία αναζήτηση στο Google, «να βάλουν η θάλασσα δεν έχει σύνορα Αλέξης Τσίπρας» και να ακούσουν όλοι τη δήλωση διότι δεν είναι αυτό το απόσπασμα το οποίο πιάσατε εσείς αυτό που είχε πει τότε ο τότε πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας. Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που είπε καμία σχέση με αυτό που λέτε εσείς. Παρακαλώ λοιπόν γκούγκλαρετε για να ακούσετε όλη τη δήλωση για να ακούσετε όλη τη δήλωση και να βγάλετε συμπέρασμα. Από κει και πέρα λοιπόν δίνετε μία εικόνα στον κόσμο ότι εμείς αφήνουμε την Ελλάδα ασύδοτη και δεν μας νοιάζει τίποτα. Καθόλου δεν είναι έτσι τα πράγματα και φράχτες υπήρχαν επί κυβέρνησης Συριζα και συντηρήθηκε ο φράχτης αυτός και το σύστημα το οποίο και εσείς τώρα προωθείτε αυτό της αόρατης προστασίας με τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης ο αόρατος φράχτης σε εισαγωγικά ήταν δρομολογημένο από μας. Και διαχειριστήκαμε μία κατάσταση αδιανόητη, είχαν περάσει ένας απίστευτός αριθμός μεταναστών στη χώρα και διαχειριστήκαμε μία χαρά σε συνεννόηση και με την Ευρώπη και από κει και πέρα φυσικά και θα προστατεύσουμε τη χώρα, φυσικά και η ασφάλεια της Ελλάδας έχει πάνω από όλα προτεραιότητα, είναι η υψηλότατη προτεραιότητα για μας και ποτέ δεν είπαμε τίποτα από όλα αυτά που λέτε εσείς ούτε φράχτες, λοιπόν, ούτε τίποτα δεν θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε όμως; Θα σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου και θα κάνουμε και κάτι άλλο που εσείς δεν το κάνετε. Θα συζητήσουμε με την Ευρώπη, θα βάλουμε δηλαδή και την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη της το θέμα αυτό να βάλουμε την Ευρώπη να συζητήσει θα μπούμε στη συζήτηση που ήδη κάνει η Γερμανία ας πούμε με την Τουρκία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, θα βάλουμε την Ευρώπη παίκτη σε αυτό δεν θα μείνουμε χωροφύλακες των συνόρων εμείς και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη να πετάει χαρταετό. Θα φροντίσουμε να κάνουμε το θέμα αυτό που να το κάνουμε δηλαδή Ευρωπαϊκό θέμα γιατί είμαστε στην Ευρώπη. Εσείς έχετε φύγει από κάθε κουβέντα δεν έχετε κανέναν στο πλευρό σας.