Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει στην τακτική κατασυκοφάντισης της χώρας στο εξωτερικό

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει στην τακτική κατασυκοφάντισης της χώρας στο εξωτερικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «γεμάτο ανακρίβειες» δημοσίευμα του Politico για επαφές του πρωθυπουργού με την Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ του 2030

«Η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό κόμμα, στο οποίο μπορούν να βρουν έκφραση οι πολίτες που συμμερίζονται τις αντιλήψεις μας για τον προσανατολισμό της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για την συμπόρευση του Σπύρου Καρανικόλα με το κυβερνών κόμμα.

Για το θέμα με τους καλλιτέχνες και αν θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις τους είναι υποκινούμενες, ο κ. Οικονόμου ανέφερε, πως μίλησε με γεγονότα και αν υπάρχει σύγχυση σχετικά με όσα αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα, κάνουν λάθος. Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πως το ΠΔ δεν υποβιβάζει τα προσόντα των καλλιτεχνών, ότι μπορούν να εγγράφονται στο τρίτο εξάμηνο σχολών, να αμείβονται εκτός ενιαίου μισθολογίου.

«Αν το αίτημα είναι με ένα νόμο και ένα άρθρο η μεταλυκειακή τους εκπαίδευση να γίνει τεχνολογική ή ανώτατη, έχουν άδικο. Δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να αντιστοιχηθούν οι καλλιτεχνικές ιδιότητες, αλλά αυτό να γίνει μέσα από μελέτη και οργανωμένο σχέδιο. Η κυβέρνηση δεν έχει τους καλλιτέχνες απέναντί της, άλλωστε έχει ενισχύσει τον Πολιτισμό κατά πολλά παραπάνω εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε με γεγονότα και αλήθειες. Αν κάτι δεν έχει εξηγηθεί καλά, είμαστε εδώ να το εξηγήσουμε. Αν κάτι από όσα λέμε είναι ψέματα, να έρθουν να το αποδείξουν. Αλλιώς πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της έντασης ενδεχομένως να έχει και άλλα ελατήρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση ανέφερε, πως είτε υπάρχει σύγχυση, είτε η κυβέρνηση λέει ψέματα, «αλλά να έρθουν να το αποδείξουν» ή υπάρχουν άλλα ελατήρια για τη συνεχιζόμενη ένταση. «Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πιθανότερη αιτία. Πιστεύω ότι κυρίως επικρατεί σύγχυση. Είμαστε εδώ να τη διαλύσουμε. Τώρα, ότι υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία. Δεν πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες είναι χειραγωγούμενοι», σημείωσε.

Για την ομαδική παραίτηση των καθηγητών στο Εθνικό Θέατρο δήλωσε πως είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. «Περιττή ένταση. Θέλω να πιστεύω ότι βασίζεται στη σύγχυση», είπε ενώ για το θέμα των συμβάσεών τους ανέφερε ότι μπορεί κανείς να βρει στη διαύγεια τι συμβαίνει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανένταξης στη ΝΔ των κ.κ. Μπογδάνου και Καρατζαφέρη, απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση συνεργασίας με τον κ. Μπογδάνο ή τον κ. Καρατζαφέρη σε κανένα επίπεδο».

Με αφορμή δημοσίευμα του Politico, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν υπάρχει νέο Qatargate. «Όχι. Το δημοσίευμα του Politico ήταν γεμάτο ανακρίβειες. Υπάρχει ανοιχτή θεωρητική συζήτηση, τίποτα έτοιμο να ανακοινωθεί. Οτιδήποτε υπάρχει είναι πολύ μακριά από αυτό που έγραψε το Politico. Υπάρχει και ανάρτηση του κ. Αυγενάκη», απάντησε. Επιπλέον ρωτήθηκε αν υπάρχει γέφυρα με της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και απάντησε πως όσα ανέφερε στην εισήγησή του είχαν αναφορά στη χθεσινή στάση ευθύνης των δύο κομμάτων στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Κληθείς να απαντήσει σε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες για την κυβέρνηση, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως «μας έχει συνηθίσει στην τακτική κατασυκοφάντισης της χώρας στο εξωτερικό». Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση, ανέφερε πως κανείς δεν διαφωνεί με την κ. Γιούροβα, ότι οι δημοσιογράφοι στην Ευρώπη πρέπει να προστατεύονται από υποκλοπές και πως η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις επ’ αυτού.