Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την στήριξη των αστέγων

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την στήριξη των αστέγων

Χατζηδάκης: Δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ, που θα ωφελήσουν 5.700 νοικοκυριά

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Αστεγίας 2023-2027 παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που διαρθρώνεται σε επτά πυλώνες. Περιλαμβάνει δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν περί τα 5.700 νοικοκυριά και θα υλοποιηθούν από τη γενική γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, το σχέδιο προδιαγράφει παρεμβάσεις που, αφενός μεν διευκολύνουν την πρόσβαση σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγαση για ευάλωτους συμπολίτες μας, αφετέρου δε, στοχεύουν στην πρόληψη του φαινομένου της αστεγίας. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μόνιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης για όλους τους Έλληνες, με αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανέλυσε τις σημαντικότερες δράσεις του σχεδίου, στις οποίες περιλαμβάνονται:

- Το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο απόθεμα διαμερισμάτων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής κατοικίας. Στόχος είναι η διάθεση τουλάχιστον 1.000 διαμερισμάτων ως κοινωνικές κατοικίες σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Το πρόγραμμα, που έχει προϋπολογισμό 21,5 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει το κόστος μίσθωσης της κατοικίας για διάστημα τριών ετών και τυχόν δαπάνες επισκευών, όπου απαιτείται. Οι πρώτες κατοικίες θα παραδοθούν εντός του Μαρτίου.

- Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», που μετατράπηκε από πιλοτικό σε μόνιμο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής και λειτουργεί σε 43 δήμους σε όλη τη χώρα, παρέχοντας επιδότηση ενοικίου στους ωφελούμενους για δύο χρόνια, κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευές, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και επιδότηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για έναν χρόνο για εξεύρεση εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για τη δημιουργία επιχείρησης. Στόχος είναι η επανένταξη 800 ωφελουμένων.

- Το πιλοτικό πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, που και θα υλοποιηθεί στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στοχεύει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του αποκλεισμού από κατοικία ευάλωτων ομάδων, που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης, κάνοντας χρήση μέρους του ιδιωτικού και δημόσιου στεγαστικού αποθέματος, που δεν χρησιμοποιείται. Προβλέπεται, μάλιστα, η επέκταση και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, μέσω της ένταξής του στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.