Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μηνύματα που έστειλε από την Ιαπωνία και τα μέτρα που έρχονται

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μηνύματα που έστειλε από την Ιαπωνία και τα μέτρα που έρχονται

Αντίστροφη μέτρηση για την ημερομηνία των εκλογών

Εκλογικά μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων έστειλε ο πρωθυπουργός από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη συνδέοντας την πολιτική σταθερότητα της χώρας με τη συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας και των μεταρρυθμίσεων με στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για επικείμενη νίκη στις προσεχείς εκλογές, γεγονός που αποτυπώνεται και στο πρόκριμα που συνεχίζει να διατηρεί η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας σε Ιάπωνες επιχειρηματίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «παρά το γεγονός ότι θα έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες -αυτές προγραμματίζονται κάποια στιγμή είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο– παραμένουμε ιδιαίτερα πειθαρχημένοι όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής» αναλύοντας ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα εποχή, καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί μια οικονομική πολιτική που στηρίζεται στους εξής τρεις άξονες: α) συνετή δημοσιονομική πολιτική που επέτρεψε τη μείωση φόρων β) σημαντικές μεταρρυθμίσεις και γ) εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Με την επιστροφή του από το Τόκιο ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου και θα υπογραφεί και Συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες θα μεταβούν στο Μάτι, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την τοποθέτηση θεμέλιου λίθου για την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος και πάρκου στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τραγωδία είχε ανακοινώσει δωρεά για την αναγέννηση της περιοχής ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Μια μέρα μετά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενδεχομένως το τελευταίο πριν να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ημερομηνία των εκλογών. Σε αυτό αναμένεται μεταξύ άλλων να δοθεί η τελική έγκριση για την κατάθεση της νομοθετικής διάταξης – «απαγορευτικό» σε κόμματα ή φυσικά πρόσωπα για μη εκπροσώπηση στη Βουλή εγκληματικών οργανώσεων. Ρύθμιση η οποία θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Ο μήνας Φεβρουάριος θα αποβεί καθοριστικός για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των πολιτών. Αν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, τότε ένα νέο πακέτο παροχών θα ανακοινωθεί στους πολίτες.

Το πακέτο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Στη λίστα των μέτρων στήριξης που εξετάζονται είναι:

  • Η «επιταγή ακρίβειας» για το Πάσχα αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στους ευάλωτους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα ύψους 250 – 300 ευρώ.
  • Η αποκατάσταση της αδικίας για χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους.
  • Η επιστροφή των αναδρομικών δώρων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους.
  • Οι μειώσεις φόρων και οι νέες κλίμακες φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%.
  • Η ενίσχυση και παράταση του market pass.
  • Η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του έτους.