Γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου τα F-16 για τον Ερντογάν

Γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου τα F-16 για τον Ερντογάν

Τι υποστηρίζουν αναλυτές

«Εάν δεν προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16 στο τέλος της δεκαετίας, η Τουρκία θα βρεθεί περίπου με 220 αεροσκάφη και απέναντί της θα έχει αντίστοιχα ελληνικά, τα οποία θα είναι μια γενιά πάνω και αυτά θα είνα  μια γενιά πάνω με τα F -16 Viper, τα Ραφάλ, τα F-16 Block 50, τα  Μιράζ 20005, χωρίς να υπολογίζουμε και τα F-35», τόνισε ο αντιστράτηγος Τζούμης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο επίκουρος καθηγητής Αντώνης Κλάψης παράλληλα επισημαίνει ότι «αμερικανική πρόθεση είναι να κρατηθεί η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν υποχώρηση ενόψει των τουρκικών εκλογών στο θέμα των F -16 που πλέον έχει συνδεθεί με το θέμα της άρσης του βέτο της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και επί του πεδίου»

«Πέρυσι είχαμε 13.000 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ απότον Αύγουστο και μετά κάθε μήνα έχουμε πάνω από χίλιες παραβιάσεις. Τον τελευταίο μήνα είχαμε 910 παραβιάσεις και το επικίνδυνο είναι ότι οι Τούρκοι στέλνουν αεροσκάφη οπλισμένα. Από τα 24  αεροσκάφη που μπήκαν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας χθες, τα 22 ήταν οπλισμένα κι αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να πάνε ακόμη και σε ένα επεισόδιο, εαν εμείς προχωρήσουμε σε κλιμάκωση», επισημαίνει παράλληλα ο κ. Τζούμης και προειδοποιεί:

Σε κάθε αερομαχία – εμπλοκή με τόσο μεγάλες ταχύτητες και ελιγμούς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει «λάθος» προσχεδιασμένο ή όχι από τους Τούρκους.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ο αντιστράτηγος Τζούμης , εξηγώντας ότι η αμετροέπεια και ο μεγαλοϊδεατισμός εξυπηρετεί λόγω των εκλογών τον Ερντογάν καθώς αποδίδει συμβολική σημασία στο 2023 (100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους) επιδιώκοντας να καταστήσει την Τουρκία ανεξάρτητη περιφερειακή υπερδύναμη. «Το γεγονός ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου με τον Ερντογάν να δηλώνει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δεν εγκυμονεί απειλή για τη χώρα μας αλλά βλέψεις να θεωρηθεί η Τουρκία  μεγάλη δύναμη», εξηγεί ο αντιστράτηγος.

Ο κ. Τζούμης χαρακτηρίζει την Τουρκία «αναβαθμισμένη ως εγγυήτρια δύναμη στην ειρήνη που ενδεχομένως θα επικρατήσει στην Ουκρανία κι ενδεικτικά ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκουτέρες, δίνει συγχαρητήρια σε αυτόν που έχει ποδοπατήσει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο».

Σχετικά με την επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ , ο Αντώνης Κλάψης  επισημαίνει ότι οι συμμαχίες έχουν ήδη αποδώσει θετικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, με απτό παράδειγμα την οριοθέτηση έστω και μερική, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν ανέχεται την κατάσταση στη Λιβύη.

Κλείνοντας ο κ. Κλάψης, αναφέρει ότι «οι συνεργασίες έχουν και αποτελέσματα σε στρατηγικό και σε οικονομικό επίπεδο με προοπτική και ενεργειακής αναβάθμισης και δεν είναι τυχαίο ότι προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία προσπαθεί να τις αναιρέσει με κάποιον τρόπο, χωρίς φυσικά να το καταφέρνει.