Ο Δένδιας σε ελληνικό σχολείο της Γκάνας – Έκανε δωρεά γήπεδου “Γ. Αντετοκούνμπο”

Ο Δένδιας σε ελληνικό σχολείο της Γκάνας – Έκανε δωρεά γήπεδου “Γ. Αντετοκούνμπο”

Δείτε βίντεο

Από το ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στην πόλη Τέμα, ξεκίνησε τη δεύτερη επίσκεψή του στην Γκάνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά την επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο, το οποίο στηρίζεται από δωρεές Ελλήνων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Γκάνα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με Έλληνες κατοίκους, Γκανέζους επιχειρηματίες και μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε μια μικρή δωρεά που θα επιτρέψει στους νέους του σχολείου να φτιάξουν μια ομάδα μπάσκετ, ζητώντας να δοθεί στο γήπεδο το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ένα όνομα που ενώνει την Ελλάδα και την Αφρική, όπως υπογράμμισε. «Θα ήμουν πολύ περήφανος αν, όταν έρθω ξανά, σας δω να παίζετε σε αυτό το γήπεδο μπάσκετ, το όνομα του γηπέδου θα ήταν “Γιάννης Αντετοκούνμπο”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών μετά το πέρας της επίσκεψης του στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στην πόλη Τέμα της Γκάνας:

«Αγαπητοί πατέρες, αγαπητοί μαθητές, κυρίες και κύριοι, είμαι τόσο συγκινημένος που βρίσκομαι και πάλι εδώ, ένα χρόνο μετά. Και παρακαλώ επιτρέψτε μου, πρώτα απ’ όλα, να πω ότι θα επιστρέφω εδώ, όχι με την ιδιότητά μου ως υπουργός, και τα επόμενα χρόνια, “μέχρι να αραιώσουν τα μαλλιά μου” όπως λέει και μια αγγλική παροιμία, αν και, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η έκφραση δεν ισχύει για μένα.

Οφείλω να πω ότι ο Άγιος Νικόλαος για εμάς, για την ελληνική κυβέρνηση, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε όσα έχει κάνει το Ίδρυμα Τσάκος αλλά και ο Μυτιληναίος για τον Άγιο Νικόλαο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει καλή εκπαίδευση στην Αφρική, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος στον κόσμο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, αγαπητοί πατέρες, δεν είναι να αλλάξουμε την πραγματικότητα, αλλά απλώς να δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα. Είναι δε σημαντικό ότι έρχεται από τα βάθη της καρδιάς μας. Και προσέρχομαι εδώ με μια μικρή δωρεά που θα επιτρέψει στους νέους να είναι δημιουργικοί και επίσης, το πιο σημαντικό, να σχηματίσουν μια ομάδα μπάσκετ. Όπως ξέρετε, εμείς οι Έλληνες είμαστε καλοί στο μπάσκετ. Έχουμε κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχουμε κερδίσει ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μια φορά. Υπάρχει όμως ένα μικρό αίτημα που θα ήθελα να θέσω στην ευγενική σας κρίση. Θα σας παρακαλούσα να δώσετε ένα όνομα σε αυτό το γήπεδο. Ένα όνομα που να ενώνει την Ελλάδα με την Αφρική. Θα ήμουν πολύ περήφανος αν, όταν έρθω ξανά να σας δω, να παίζετε σε αυτό το γήπεδο μπάσκετ, και το όνομά του να είναι «Γιάννης Αντετοκούνμπο».

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική χαρά που μου δώσατε σήμερα. Και, συγγνώμη, αλλά, ξέρετε, οι ενήλικες μερικές φορές γινόμαστε λίγο συναισθηματικοί. Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ. Ό,τι καλύτερο για τη ζωή σας. Σας ευχαριστώ».