«Χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου: Σταματείστε τις απειλές προς την Ελλάδα

«Χαστούκι» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου: Σταματείστε τις απειλές προς την Ελλάδα

«Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης», αναφέρει το State Department

Άμεση είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα ακόμα και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση που μοιάζει σαν «χαστούκι» στην Άγκυρα και εκφράζει τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Παράλληλα, ζητά οι δύο χώρες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημάνθηκε στον ΣΚΑΪ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου που αναφέρουν πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Όπως είπε η χώρα του δε θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι και προειδοποίησε την Ελλάδα να μην μπαίνει σε περιπέτειες γιατί «το τέλος θα είναι πολύ κακό».