Qatargate – Εύα Καϊλή: «Μπαμπά πάρε τη βαλίτσα και το μπιμπερό»

Qatargate – Εύα Καϊλή: «Μπαμπά πάρε τη βαλίτσα και το μπιμπερό»

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του...»

Σε νέες αποκαλύψεις για το Qatargate προχωρούν σήμερα η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία, η Εύα Καϊλή προσπάθησε να κρύψει τα στοιχεία: «Μπαμπά πάρε τη βαλίτσα και το μπιμπερό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος της.

Η La Repubblica γράφει ότι η Εύα Καϊλή είπε στους αστυνομικούς κατά την ανάκρισή της μετά τη σύλληψη. «Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη» περιγράφει. Η Καϊλή βρίσκει τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό, του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. (…) Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για τον Παντσέρι. (…) Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Ακολούθησαν τηλεφωνήματα: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι. Άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

 

Η βαλίτσα λοιπόν ανήκε στον Παντσέρι, διαβεβαιώνει η Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε ακόμη μία τσάντα που περιείχε χρήματα. Ήταν αυτή που είχε δανειστεί (ο Τζιόρτζι) για τα ακίνητα».

Μάλιστα, το ζευγάρι μόλις είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα. Το δάνειο είναι στο όνομα της ευρωβουλευτού, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και τις κατασκευές, ενώ τα μετρητά «ήταν η εισφορά του συντρόφου της». «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Το κύκλωμα ξεκίνησε το 2018

Η Le Soir γράφει ότι όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά το δημοσίευμα που επικαλείται τα όσα φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι στους αστυνομικούς, η ιδέα του lobbying για το Κατάρ ανήκε στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι.

 

Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει η βελγική εφημερίδα, ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμα ευρωβουλευτής.

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά» φέρεται να είπε, κατά το δημοσίευμα, ο Τζιόρτζι στους αστυνομικούς ενώ ο Παντσέρι φέρεται να έχει καταθέσει ότι όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 ενώ, δηλαδή, δεν ήταν ευρωβουλευτής.

«Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της», φέρεται να είπε ακόμη.