Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Σε τι ποσοστό διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Σε τι ποσοστό διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τι λένε οι πολίτες για αυτοδύναμη κυβέρνηση - Ποιον πολιτικό θεωρούν καλύτερο στην διαχείριση κρίσεων

Στο 8% διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοσκόπησης για το 2022 που διεξήχθη από την Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34% επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δείχνει να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10,5%, ενώ με βάση το δείγμα της έρευνας που διεξήχθη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 1.103 πολιτών κάθε κοινωνικής βαθμίδας, η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, καθώς το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜεΡΑ25 ποσοστό 3%.

Ένα από τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, αφορά τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», δηλαδή τους αναποφάσιστους, η οποία διαμορφώνεται στο 13%, ποσοστό που μπορεί να καθορίσει συνολικά το αποτέλεσμα των εκλογών και όχι μόνο τις ισορροπίες στη Βουλή.

Στην ερώτηση για το αν προτιμούν αυτοδυναμία ενός κόμματος ή κυβέρνηση συνεργασίας, το 33% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 15% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 8% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 17% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 8% θέλει μεγάλο συνασπισμό με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 39% εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 28%, όπως και ο κανένας από τους δύο με το ίδιο ποσοστό. 5% απάντησαν ΔΓ/ΔΑ.

Η «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης:

Κυριάκος Μητσοτάκης 37%
Αλέξης Τσίπρας 26%
Νίκος Ανδρουλάκης 7%
Κανένας από τους τρεις 23%
ΔΓ/ΔΑ 7

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας:

Κυριάκος Μητσοτάκης 45%
Αλέξης Τσίπρας 24%
Νίκος Ανδρουλάκης 4%
Κανένας από τους τρεις 20%
ΔΓ/ΔΑ 7

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το θέμα ενεργειακής κρίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης 35%
Αλέξης Τσίπρας 27%
Νίκος Ανδρουλάκης 8%
Κανένας από τους τρεις 24%
ΔΓ/ΔΑ 6

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφάνειας

Κυριάκος Μητσοτάκης 28%
Αλέξης Τσίπρας 28%
Νίκος Ανδρουλάκης 10%
Κανένας από τους τρεις 26%
ΔΓ/ΔΑ 8

Στο ερώτημα για το αν και κατά πόσο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την κάλυψη του 10% των δαπανών για την αγορά τροφίμων το 53% απάντησε αρνητικά, ενώ το 39% δήλωσε ότι θα βοηθήσει.