Σύνοδος Κορυφής: Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σύνοδος Κορυφής: Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Το Qatar gate ήταν το κυρίαρχο θέμα στους διαδρόμους του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αισιόδοξος για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες σε δηλώσεις του απόψε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των 27 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Πράγματι, είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μία αυτονόητη απόφαση, να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία. Όμως αυτήν τη φορά, είμαι αισιόδοξος ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο Qatargate έκανε λόγο για μια υπόθεση μεμονωμένη που δεν μπορεί να πλήξει το κύρος της χώρας και δεν αφορά τη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έσπευσε να κάνει κανένα σχόλιο, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτό που λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος προσπαθεί να το χρεώσει στη ΝΔ, «όταν όλοι γνωρίζουν ότι η κ. Καϊλή υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ».

Το λεγόμενο και Qatar gate ήταν το κυρίαρχο θέμα στους διαδρόμους του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερωτώμενος για την άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη, τόνισε ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και ότι θα τη μελετήσει στην Αθήνα.

Συμφωνία ακόμα και για πλαφόν κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι πιθανόν η συμφωνία για την τιμή του να είναι ακόμα και κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και επίσης θα μπορούσε να περάσει η συμφωνία με ενισχυμένη πλειοψηφία αλλά οι 27 επιδιώκουν την ομοφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιρρήσεις της Γερμανίας φαίνεται να κάμπτονται και το Βερολίνο εμφανίζεται πιο θετικό.