Εύα Καϊλή: Παρατείνεται για έναν μήνα η προφυλάκιση του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι

Εύα Καϊλή: Παρατείνεται για έναν μήνα η προφυλάκιση του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι

Προφυλακιστέος μέχρι την δίκη του και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να παρατείνει για έναν μήνα την προφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, του συντρόφου της Εύας Καϊλή, όπως ανέφερε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η υπόθεση αφορά τον χρηματισμό από το Κατάρ.

«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή Αντρέ Ριζόπουλος ανέφερε στο AFP ότι η λήψη απόφασης από το προδικαστικό συμβούλιο για το αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Προφυλακιστέος μέχρι την δίκη του και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Προφυλακιστέοι μέχρι τη Δίκη τους θα παραμείνουν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών.

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρία άτομα εμφανίστηκαν σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου (Chambre du Conseil)», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ειδικότερα ότι το προδικαστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την προφυλάκιση των «Φ.Τ.» και «Π.Π.», ενώ ο «Ν.Φ-Τ», παραμένει επίσης υπό κράτηση αλλά «με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού βραχιολιού». Διευκρινίζεται, επίσης ότι εάν οι τρεις υπό κράτηση κατηγορούμενοι ασκήσουν έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστούν ενώπιον του Τμήματος Κατηγορίας στο Εφετείο των Βρυξελλών εντός 15 ημερών, διευκρινίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι ο τρίτος κατηγορούμενος είναι ο Νικολό Φιγκό Ταλαμάνγκα, Διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice".

Όσον αφορά την Εύα Καϊλή, η ομοσπονδιακή εισαγγελία αναφέρει ότι «η κατηγορούμενη Ε.Κ. δεν ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση, αφού ζήτησε αναβολή και θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού Συμβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου».

Καταλήγοντας, η εισαγγελία επισημαίνει ότι «προς όφελος της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Τα ΜΜΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».

ΕΛΚ: Τολμηρές αποφάσεις για να σταματήσουμε την επέκταση του διεφθαρμένου δικτύου

«Πριν μπορέσουμε να αποδείξουμε με βεβαιότητα ότι η ακεραιότητα της διαδικασίας και του δικτύου δεν διακυβεύεται από τρίτες χώρες όπως το Κατάρ, θα πρέπει να σταματήσουμε κάθε εργασία για τα επείγοντα ψηφίσματα. Απλώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας μας ως συνήθως» αναφέρει απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Κ.Ο. του ΕΛΚ σημειώνει ότι «υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων ποινικών ερευνών σε ένα διεφθαρμένο δίκτυο μεμονωμένων βουλευτών και βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομάδα του ΕΛΚ ανησυχεί εξαιρετικά για την ακεραιότητα των θέσεων εξωτερικής πολιτικής του ΕΚ, όπως εκφράζεται στα επείγοντα ψηφίσματα».

«Πρέπει να λάβουμε τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις για να σταματήσουμε το να επεκταθεί περαιτέρω στο κοινοβουλευτικό μας έργο η ζημιά αυτού του διεφθαρμένου δικτύου μεμονωμένων βουλευτών και βοηθών» τονίζεται.

Επισημαίνεται ότι «ως εκ τούτου, η Ομάδα του ΕΛΚ αποφάσισε ότι δεν θα λάβει μέρος σε καμία προετοιμασία, διαπραγμάτευση, συζήτηση ή ψηφοφορία στην ολομέλεια στο πλαίσιο των επειγόντων ψηφισμάτων».

«Η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι νεοτέρας, θα έχει άμεση ισχύ και θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια πριν από τις ψηφοφορίες για τα επείγοντα ψηφίσματα την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.