Εύα Καϊλή: Θρίλερ στις Βρυξέλλες – Εξακολουθεί να κρατείται ως ύποπτη για χρηματισμό από το Κατάρ

Εύα Καϊλή: Θρίλερ στις Βρυξέλλες – Εξακολουθεί να κρατείται ως ύποπτη για χρηματισμό από το Κατάρ

Στην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες - Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται στις Βρυξέλλες με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, σε ό,τι αφορά την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για χρηματισμό από το Κατάρ, καθώς η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κρατείται ως ύποπτη από τις εισαγγελικές αρχές του Βελγίου κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, ακόμα δεν είναι γνωστό, αν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγή της σε σύλληψη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της εισαγγελίας, η Εύα Καϊλή οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές κατόπιν αυτόφωρου εγκλήματος, συνεπώς ο εισαγγελέας θα πρέπει να δικαιολογήσει το αυτόφωρο, για να μπορέσει να συνεχιστεί και η κράτησή της. Σε διαφορετική περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερη και θα κριθεί το ζήτημα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια, μέσω της διαδικασίας αιτήματος άρσης ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε επίσης ο δικαστής να παρατείνει την κράτηση για ακόμη ένα μήνα, μέχρις ότου προκύψουν ισχυρά στοιχεία που να δικαιολογούν το αυτόφωτο αδίκημα. Είναι μια περίπλοκη δικονομικά διαδικασία το ζήτημα της ασυλίας της, που είναι βέβαιο, ότι θα απασχολήσει για πολύ καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Βελγικό Τύπο, βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή σακούλες με μετρητά, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ποσό. Επίσης, φέρεται να υπάρχει και η εμπλοκή του πατέρα της, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo, προσπάθησε να φύγει με βαλίτσα γεμάτη χρήματα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει πολλά πλοκάμια. Έχουν συλληφθεί ακόμη τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος εργάζεται στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής. Ήταν πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του ανθρώπου που θεωρείται πρόσωπο-«κλειδί» της υπόθεσης, δηλαδή του πρώην ευρωβουλευτή της σοσιαλιστικής ομάδας, Πιέρο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος έχει επίσης οδηγηθεί στα κρατητήρια της Βελγικής εισαγγελίας.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι εκτιμήσεις ότι ο Παντζέρι είναι το πρόσωπο-«κλειδί» προκύπτουν από το γεγονός, ότι στο σπίτι του φέρεται ότι βρέθηκαν 600.000 ευρώ μετρητά, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση που έγινε χτες στην Ιταλία, συνελήφθησαν η γυναίκα του και η κόρη του.

Οι Βελγικές αρχές έκαναν έλεγχο σε 16 κατοικίες και φέρεται να εμπλέκονται περισσότερα άτομα στην υπόθεση, η οποία κατόπιν ανακοίνωσης της εισαγγελίας ερευνάται εδώ και πολλούς μήνες και την οποία προσπαθούν να δέσουν. Τώρα οι έρευνες εμπλέκουν και συνεργάτες δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών, της Μαρία Αρένα, μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Μάρκου Καράμπελα, αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειδωθεί τα γραφεία των βοηθών τους, όπως έχει κλειδωθεί και το γραφείο της κ. Καϊλή.