Τουρκία: Αγωνιούν για τα F16 στην Άγκυρα – «Ζωτικής σημασίας η προμήθειά τους»

Τουρκία: Αγωνιούν για τα F16 στην Άγκυρα – «Ζωτικής σημασίας η προμήθειά τους»

Aναλυτές εκτιμούν πως η καθυστέρηση στην προμήθειά τους θα μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας

Τούρκος αναλυτής αναφέρει στη Hurriyet πως είναι «ζωτικής σημασίας για την Τουρκία η προμήθεια των F-16, για να μην μετατοπιστεί η ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας».

Όπως μεταδίδει από την Τουρκία ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ο πολιτικός αναλυτής Σεντάρ Εργκίν γράφει: «Στο μέτωπο με τις ΗΠΑ δεν θα αποτελούσε έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλη κρίση με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως με το Κογκρέσο, εάν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το σχέδιο αναβάθμισης 80 F-16, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει ότι η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο δεν θα μετατοπιστεί υπέρ της Ελλάδας. Τηρώντας την υπόσχεσή της προς την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση εξασφάλισε ότι οι επαχθείς όροι σχετικά με τα F-16 στο νομοσχέδιο του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού του 2023 που συζητείται στο Κογκρέσο αφαιρέθηκαν από το κείμενο».

Ο αναλυτής Γκιουνερί Τζιβάογλου έγραψε στη Μilliyet: «H Eλλάδα ήδη παραλαμβάνει τα F-16 Βlock 70/72 όπως και τα Rafale».

«Η Ελλάδα αναβαθμίζει επίσης 83 από τα 122 F-16 της από Block 52 σε Block 70. Δύο από αυτά έχουν ήδη αναχωρήσει για το ελληνικό έδαφος. Έχει επίσης αγοράσει 24 γαλλικά Rafale. Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τον αριθμό τους σε 40. Ενδιαφέρεται επίσης για τα F-35, γνωστά και ως αεροσκάφη stealth».