Μητσοτάκης: «Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ – Όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα στοχευμένα βήματα»

Μητσοτάκης: «Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ – Όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα στοχευμένα βήματα»

Τα μηνύματα για την ημέρα και από Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα. Έτσι, γενικεύεται για όλες τις κατηγορίες η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας που λειτουργεί από 1ης Νοεμβρίου. Ξεκινά, επίσης, ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ με επιδότηση του μισθού και των εισφορών τους. Ιδρύεται σχολή ψηφιακής κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού. Ενώ προωθείται πανελλαδικά η πιλοτική εφαρμογή του “Προσωπικού Βοηθού” στο σπίτι», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Επισημαίνει ότι μετά τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της πολιτείας, προ ημερών στη βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που βελτιώνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Και, ήδη, λειτουργούν η εθνική ψηφιακή πύλη αναπηρίας, τα ηλεκτρονικά κέντρα πιστοποίησης και το ψηφιακό μητρώο. Κόμβοι πληροφόρησης, εξυπηρέτησης και, κυρίως, απλοποίησης της συμμετοχής των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη μακρύς τονίζοντας: «Γι’ αυτό και συναντούμε την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας, κάνοντας καθημερινή τη δική μας προσπάθεια να αίρονται τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν σε αυτούς τους συμπολίτες μας να βιώνουν όσα δικαιούνται. Χωρίς διακρίσεις και ξεπερασμένες αντιλήψεις. Σε μία κοινωνία ενότητας, κατανόησης και αλληλεγγύης. Όπου ο καθένας θα αξιοποιεί τις δεξιότητές του, έχοντας συμπαραστάτη του το κράτος, αλλά και τον διπλανό του. Ώστε όλοι μαζί να ζούμε σε μία Ελλάδα που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά».

Τσίπρας: «Οι ανάπηροι συμπολίτες μας συνεχίζουν να βιώνουν ανισότητες και κοινωνικό αποκλεισμό»

Το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία «ανέβασε» στο Twitter o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πιο συγκεκριμένα έγραψε:

«Πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα για να μπορέσουμε να την ανατρέψουμε. Οι ανάπηροι συμπολίτες μας συνεχίζουν να βιώνουν ανισότητες και κοινωνικό αποκλεισμό.Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Αναπήρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει έναν στόχο: «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».

 

Ανδρουλάκης: Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για μια ζωή με ίσα δικαιώματα

Γα την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε ως Πολιτεία για να εξασφαλίσουμε μια ζωή με ίσα δικαιώματα και ποιότητα διαβίωσης στα άτομα με αναπηρία. Να απαντήσουμε στις καθημερινές αγωνίες των οικογενειών τους», αναφέρει αρχικά στη δήλωσή του.

«Είναι απαραίτητη μια Εθνική Στρατηγική για τη συμπερίληψη και διαβίωση στην κοινότητα, με διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας-Δημιουργικής Απασχόλησης και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Αυξημένης Προστασίας» επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και προσθέτει:

«Εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης από την ειδική στη συμπεριληπτική εκπαίδευση και αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση. Αλλά και επίλυση των συνταξιοδοτικών ζητημάτων, που θέτει το αναπηρικό κίνημα».