Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: «Αποστρατιωτικοποιήστε αμέσως τα νησιά του Αιγαίου»

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: «Αποστρατιωτικοποιήστε αμέσως τα νησιά του Αιγαίου»

«Να βάλει αμέσως τέλος στις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες»

Με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση του οργάνου, που διήρκεσε τέσσερις ώρες υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία διεκδικεί την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι καταπατά τις διεθνείς συνθήκες, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τη συμβιβαστική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου με προσανατολισμό στη λύση, να βάλει αμέσως τέλος στις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, ιδίως τη στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Όπως σημείωσε ο Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι διεκδικούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, διαφορετικά απειλούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά.

Το τουρκικό τηλεοτπικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε: «Η Ελλάδα αφού στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τώρα προσπαθεί να κάνει μια σοβαρή προβοκάτσια. Θα θυμίσουμε πως η Τουρκία στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε πως μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών αφού παραχωρήθηκαν υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Όμως η Ελλάδα τώρα ξεκινάει και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις σε Λέσβο, Ρόδο και Καστελόριζο. Επίσης διεξάγει άσκηση με το στρατό της Αιγύπτου λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Σίσι».

Και συνέχισε: «H Eλλάδα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Στην άσκηση στη Λέσβο χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά άρματα Μ-1117, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα, μονάδες πυροβολικού και άλλες δυνάμεις του στρατού Ταυτόχρονα στη Ρόδο διεξάγεται η άσκηση Κολοσσός. Στις ασκήσεις που θα συμμετέχουν οι ειδικές δυνάμεις, θα χρησιμοποιηθούν και μαχητικά και ελικόπτερα».

1
σχόλιο
  1. avatar Θ.Τ

    Αν θέλετε να πάρουμε και τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου τολμήστε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...