Νέα τουρκική πρόκληση: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ζητά την άμεση αποστρατικοποίηση των νησιών

Νέα τουρκική πρόκληση: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ζητά την άμεση αποστρατικοποίηση των νησιών

Μετά την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για πιθανή εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η Άγκυρα επανέρχεται στο αφήγημα της για τα νησιά του Αιγαίου

Στα άκρα ανεβάζει ξανά το επίπεδο της έντασης με την Ελλάδα η Τουρκία, καθώς μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σήμερα η Άγκυρα ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, στην απόφαση του συμβουλίου τονίζεται ότι «αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου, να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου». Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είχε ως βασικό του αντικείμενο την απόφαση ή μη για χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ωστόσο στην ατζέντα υπήρχε και το ζήτημα των ελληνικών νησιών.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει την ακραία επιθετική και προκλητική ρητορική της για τα ελληνικά νησιά, την ίδια ώρα που η ίδια παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκαλεί εντάσεις σε αέρα και θάλασσα, εκτοξεύοντας ευθείες απειλές με τον πιο επίσημο τρόπο δια στόματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και για στρατιωτική εισβολή στο ελληνικό έδαφος. Σημειώνεται, ότι μόλις πριν λίγες ώρες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε καταστήσει σαφές στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει με θετικό μάτι μία πιθανή εισβολή στη Συρία.

Αμέσως μετά, η Άγκυρα επανέρχεται στο αφήγημά της για τα νησιά του Αιγαίου, διατηρώντας την ένταση, προφανώς και για προεκλογικούς λόγους, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, εκφράζοντας μία μερίδα ακραίων Τούρκων, η οποία μπορεί και να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Τουρκία πάντως καταφέρεται και εναντίον των ΗΠΑ, για τις μονάδες που έχει μεταφέρει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τον Αμερικανικό στρατό ως εχθρικό εναντίον της στρατό και απειλή για την ασφάλειά της.

Παρακαλούμε περιμένετε ...