«Τραβάει το σχοινί» η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβυης με επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ

«Τραβάει το σχοινί» η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβυης με επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ

Εκφράζει την άποψη ότι η άρνηση του Νίκου Δένδια να συναντήσει την Λίβυα ομόλογό του δεν βοηθούν στην επανένωση της χώρας, αλλά εντείνουν το διχασμό

Επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) έστειλε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης, για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 17 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, στην επιστολή αυτή η οποία έχει τη μορφή της ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία σχηματίστηκε μόνο για να προκηρύξει εκλογές και η θητεία της οποίας έχει λήξει εδώ και περίπου έναν χρόνο, εμφανίζεται επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς.

Εκφράζει δε την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Εκφράζει επίσης την άποψη, ότι ενέργειες σαν κι αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είχε προαναγγείλει τη λήψη διπλωματικών μέτρων σε ανακοίνωσή του μετά το εν λόγω διπλωματικό επεισόδιο, κάνοντας λόγο για «χυδαίες πολιτικές και θέσεις» του κ. Δένδια. Επιπλέον, η Τρίπολη ανακάλεσε τον Λίβυο επιτετραμμένο στην Αθήνα και κάλεσε τον Έλληνα επιτραμμένο στη Λιβύη για εξηγήσεις.