Μητσοτάκης για λήξη της αντιπυρικής περιόδου: Μάθαμε από τις αστοχίες και τα λάθη μας

Μητσοτάκης για λήξη της αντιπυρικής περιόδου: Μάθαμε από τις αστοχίες και τα λάθη μας

«Οι απώλειες φέτος ήταν συντριπτικά μικρότερες»

Απολογισμό των όσων έχουν γίνει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Διδασκόμαστε από την εμπειρία, διορθώνοντας μέρα με τη μέρα κάθε αστοχία. Όταν κάναμε με ειλικρίνεια την αξιολόγηση του τι δεν πήγε καλά το καλοκαίρι του 2021, αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να κινηθούμε σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση στην πρόληψη, δεκάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων καθαρίστηκαν περισσότερο από άλλη χρονιά και προτεραιοποιήθηκαν παρεμβάσεις ενώ το ίδιο έγινε και με τους αρχαιολογικούς χώρους.

Αναφερόμενος στα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η λήξη της αντιπυρικής περιόδου μας έφερε φέτος καλά νέα, οι απώλειες ήταν συντριπτικά μικρότερες καθώς είχαμε 282.000 λιγότερα στρέμματα από το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών με σταθερή προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Θύμισε ότι πριν από 3,5 χρόνια η Πολιτική Προστασία ήταν ένα απαξιωμένο γραφείο και μεταμορφώθηκε σε δυναμική γραμματεία, με σαφές οργανόγραμμά, με εξειδικευμένο προσωπικό με το 112 σε πλήρη λειτουργία. Χαρακτήρισε κατάκτηση την λειτουργία του αλλά και η συνεργασία όλων των φορέων ώστε οι εκκενώσεις να γίνονται με ταχύτητα και ασφάλεια.

Εξήρε επίσης την μεγάλη υποστήριξη της πολιτικής προστασίας και στην κρίση της πανδημίας, στην επιχείρηση Ελευθερία.

«Αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία για να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα και με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, πήρα την απόφαση τότε να συστήσουμε ένα αυτόνομο υπουργείο και δεσμεύτηκα ότι πρέπει να μάθουμε από τις αστοχίες και τα λάθη μας», υπογράμμισε και τόνισε ότι την επόμενη χρονιά πρέπει να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός, συνεχάρη εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού τα στελέχη του υπουργείου και όλων των δυνάμεων, την πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ, το στρατό, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές μας, την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. «Εσείς είστε οι πραγματικοί ήρωες της φωτιάς. Σας θαυμάζουμε όταν τρέχετε να σώσετε ζωές, και συγκινούμαστε όταν ακούμε τις προσωπικές σας ιστορίες. Εσείς αγρυπνείτε 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο για να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς!».