Παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ

Παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ

«Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν» - «Ο Τουρκικός αιώνας, η Τουρκική άνοιξη ξεκίνησε»

Προκλητικός για μία ακόμη φορά εμφανίσθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεξικανό ομόλογό του στην Άγκυρα, επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ένα παραλήρημα ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για το «μπλόκο» στη συμμετοχή του ψευδοκράτους ως κράτους παρατηρητή στον στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. «Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για να γίνει κάπου μέλος παρατηρητής η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Με ποιο δικαίωμα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών;».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «το μήνυμά μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι "έχετε ανατρέψει την ισορροπία τόσο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, όσο και στην Κύπρο, η ζυγαριά σας είναι εκτός ισορροπίας. Να είστε ισορροπημένοι και αν μιλάτε για το διεθνές δίκαιο, κοιτάξτε τις παραβιάσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς". Δεν θα πάρουμε έγκριση από τις ΗΠΑ».

Μάλιστα, σε ένα ξέσπασμα οθωμανικού μεγαλείου ο Τσαβούσογλου είπε: «Ο Τουρκικός αιώνας, η Τουρκική άνοιξη ξεκίνησε. Μπορούμε να πούμε, ότι με την ένταξη της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, άλλο ένα βλαστάρι έχει μεγαλώσει». Συνέχισε δε την επίθεση σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας, ότι «είδαμε επίσης, ότι πίεσαν και μάλιστα απείλησαν μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι ΗΠΑ ή η ΕΕ, υπάρχει ένας τουρκικός κόσμος, που δεν υποκύπτει σε τέτοιες απειλές. Η ενότητα του τουρκικού κόσμου είναι σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής και για την ειρήνη. Ας συνεργαστούμε, σταματήστε τις απειλές, αφήστε το bullying στην άκρη, αυτά τα πράγματα δεν περνάνε πια στον τουρκικό κόσμο. Ούτε οι απειλές σας απέδωσαν, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, αυτό είναι μια αρχή. Περισσότερα θα έρθουν βήμα-βήμα».