Πώς βλέπουν στο Μαξίμου το νέο ξέσπασμα Ερντογάν και την απειλή του ότι «θα έρθει ξαφνικά μια νύχτα»

Πώς βλέπουν στο Μαξίμου το νέο ξέσπασμα Ερντογάν και την απειλή του ότι «θα έρθει ξαφνικά μια νύχτα»

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Ένα νέο τοπίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το οποίο δεν είναι και πολύ ειδυλλιακό για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βλέπουν» στο Μέγαρο Μαξίμου. Και όχι άδικα. Οι κινήσεις της Αθήνας για τη συγκρότηση συμμαχιών έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και η κινητικότητα είναι διαρκής.

Οι προσδοκίες του Τούρκου Προέδρου από τη Σύνοδο των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας δεν φάνηκε να εκπληρώνονται παρά το γεγονός ότι είχε το πολυπόθητο τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το μόνο που εισέπραξε ήταν ένα «θα προσπαθήσω για την αναβάθμιση των F16» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ακολούθησε τη γνωστή στους διπλωματικούς κύκλους τακτική των καθυστερήσεων.

Ο εκνευρισμός του Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, καθώς απευθυνόμενος ξεκάθαρα στο εσωτερικό του ακροατήριο απείλησε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα λέγοντας ότι «θα έρθει ξαφνικά μια νύχτα».

 

Η στάση αυτή του Τούρκου Προέδρου και οι απειλές προς την Ελλάδα από έναν χώρο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη και άρα τα φώτα της δημοσιότητας και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ, ήταν ζήτημα χρόνου να προκαλέσει αντιδράσεις, τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι.

Όπως σημείωναν, την ώρα που οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν με το οποίο θα καταδίκαζαν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό του Πούτιν, ένας εξ αυτών, ο Ταγίπ Ερντογάν έχοντας χάσει την ψυχραιμία του απειλούσε με εισβολή την Ελλάδα, η οποία είναι και σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ.

Ήταν ζήτημα χρόνου ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ, η Washington Post να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο ενός επικίνδυνου ηγέτη τον οποίο αποκάλεσε Οθωμανό Σουλτάνο και να ενημερώσει την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται ως νταής στην περιοχή του, προκαλεί αναστάτωση στις σχέσεις με του συμμάχους του, κάνει παζάρια με το ΝΑΤΟ για να επιτρέψει την είσοδο χωρών όπως η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και απειλεί ευθέως με πόλεμο μια ειρηνική χώρα όπως η Ελλάδα.

Το πιο ηχηρό ράπισμα όμως στον Ταγίπ Ερντογάν ήρθε από τον ισχυρό άνδρα της Ουάσινγκτον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και έχω λόγο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, δεν θα συμφωνήσω να πουληθούν F-16 στην Τουρκία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μενέντεζ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ανταμείβουμε μια χώρα που είναι επιθετική προς τους γείτονές της».

Χτίζει συμμαχίες η Ελλάδα

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος γίνεται απρόβλεπτος όταν αισθάνεται «στριμωγμένος» και για τον λόγο αυτό συνεχίζουν απρόσκοπτα να χτίζουν συμμαχίες στη διεθνή σκακιέρα πάντα με σύμμαχο τη διεθνή νομιμότητα.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στην Αθήνα τη σπουδή του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα. Έχοντας δίπλα του τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στη Ρώμη, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας είπε κοιτάζοντας προς την Άγκυρα ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Σήμερα, ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στη Λιβύη και συγκεκριμένα στη Βεγγάζη εκεί όπου μετά τις εκλογές θα αναδειχθεί η νόμιμη κυβέρνηση της πολύπαθης χώρας. Στόχος είναι η Ελλάδα να οικοδομήσει σχέσεις που θα οδηγήσουν στη συμφωνία για κοινή ΑΟΖ και κατ’ επέκταση έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ασπίδα προστασίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε στρατιωτικό επίπεδο η κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πρωτοφανής. Η συγκρότηση κοινού μετώπου από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κύπρου και την Ιταλία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής στον Ταγίπ Ερντογάν. Στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες μπήκαν τα θεμέλια μιας σημαντικής ναυτικής τετραμερούς συμμαχίας που στόχο έχει μέσω ενός επιχειρησιακού σχεδίου την ενίσχυση της παρουσίας των 4 χωρών στην περιοχή μας για την αντιμετώπιση δυο απειλών: της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου Νοτιοανατολικά Κρήτης μέχρι την Αλεξάνδρεια Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία θα συμμετέχουν στην άσκηση «Μέδουσα 12» επονομαζόμενη και ως «Συνασπισμός της Μεσογείου» η οποία ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα.

Τέλος, η Αθήνα θα υποδεχθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει θέματα πολιτικής αλλά και ασφάλειας με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.