Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Παρέμβαση Μητσοτάκη μιλώντας από το βήμα της Π.Ε της Νέας Δημοκρατίας – Τι θα περιλαμβάνει το ν/σ για την ΕΥΠ

Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Παρέμβαση Μητσοτάκη μιλώντας από το βήμα της Π.Ε της Νέας Δημοκρατίας – Τι θα περιλαμβάνει το ν/σ για την ΕΥΠ

Θα απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία για τη διακυβέρνησή του

Σε νέα δημόσια παρέμβαση για τις παρακολουθήσεις και την τοξικότητα που σκιάζει την πολιτική ζωή του τόπου μετά και τα νέα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται εμπλοκή του Μαξίμου με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών θα προχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σηκώσει το γάντι απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία για τη διακυβέρνησή του που εξηγούν γιατί λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών του Ιουλίου του 2019, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα (1/7/2019) και έκανε ηπιότερη την ποινική μεταχείριση τόσο για τις παράνομες παρακολουθήσεις όσο και για την εμπορία και χρήση των παράνομων λογισμικών. Υποβαθμίστηκαν δηλαδή από σοβαρά κακουργήματα που επέσυραν ελάχιστη ποινή κάθειρξης 5 έτη σε ελαφρά πλημμελήματα με ελάχιστη ποινή φυλάκισης 10 ημέρες ή ακόμα και χρηματική ποινή ως μοναδική κύρωση.

Παράλληλα, θα αναφερθεί σε κέντρα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας σε μια περίοδο κρίσιμη, όπου οι ισορροπίες είναι εύθραυστες στα εθνικά θέματα και στο μέτωπο της οικονομίας λόγω των πιέσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα που απαιτούν οι συνθήκες, καλώντας τα γαλάζια στελέχη να επιλέξουν το δρόμο της εξωστρέφειας και να «τρέξουν» τους προσεχείς μήνες προ των καλπών την προώθηση του κυβερνητικού έργου, καθώς το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι «φυγή προς τα εμπρός» και εστίαση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους. την αντιμετώπιση δηλαδή της ακρίβειας με ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Το νομοσχέδιο για τη θωράκιση της ΕΥΠ

Πλέγμα μέτρων τα οποία θα διασφαλίζουν την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία της ΕΥΠ αλλά και θα απαγορεύουν την εμπορία και χρήση κακόβουλου λογισμού στη χώρα μας θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται ακόμη και εντός της ημέρας να τεθεί προς διαβούλευση με σκοπό να ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο το οποίο είναι υπό την επίβλεψη του υπουργού Επικρατείας και Συνταγματολόγου, Γιώργου Γεραπετρίτη είναι ο τρόπος με τον οποίο απαντά θεσμικά η κυβέρνηση στις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στην ΕΥΠ αλλά παράλληλα θωρακίζει την λειτουργία μιας υπηρεσίας που σκοπό ύπαρξης έχει την προστασία της χώρας από κινδύνους τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Μπαίνει δικλείδα ασφαλείας στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για πολιτικά πρόσωπα. Εκτός των υπογραφών δυο εισαγγελέων, θα απαιτείται άλλη μια υπογραφή η οποία θα είναι είτε από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ, είτε από πρόσωπο που θα οριστεί από την Βουλή.

Δίνεται τέλος στην εμπορία και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια και παράλληλα θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους παραβάτες. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ η οποία με νόμο θα απαγορεύει τη λειτουργία στο έδαφός της των παράνομων λογισμικών και της χρήσης τους από ιδιώτες. Η ΕΥΠ, αναδιοργανώνεται και μπαίνουν αυστηροί κανόνες στη λειτουργία της αλλά και έλεγχοι στα στελέχη της έτσι ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτα.

Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης και διαχείρισης των πληροφοριών βάση ενός εγχειριδίου το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια. Ο τρόπος δράσης των στελεχών της ΕΥΠ θα διέπεται από ειδικό κώδικα δεοντολογίας και όταν αυτός παραβιάζεται θα είναι αντιμέτωποι με ένα νέο πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο.

Αναβαθμίζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ θα συσταθεί Επιτροπή Συντονισμού η οποία θα υπάγεται στην Προεδρία της κυβέρνησης και θα έχει βασικό αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια. Θα έχει ως αποστολή την πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό και την διαβάθμιση αυτών των απειλών.