Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τηλεοπτική παρέμβαση Μητσοτάκη σήμερα για να δώσει εξηγήσεις – Προβληματισμός στο Μαξίμου

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τηλεοπτική παρέμβαση Μητσοτάκη σήμερα για να δώσει εξηγήσεις – Προβληματισμός στο Μαξίμου

Νέες «φωτιές» άναψε στην κυβέρνηση το δημοσίευμα της εφημερίδας "Documento"

Την παρέμβασή της Δικαιοσύνης προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», το οποίο παρουσιάζει σειρά ονομάτων μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργό, υπουργούς της κυβέρνησης και συζύγους τους, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματίες και διευθυντές εφημερίδων, υποστηρίζοντας ότι οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Η κυβέρνηση δέχεται τα φαρμακερά πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «αυταρχισμό και παρακμή» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για «φαιδρές κατηγορίες» που στόχο έχουν να «πλήξουν την κυβέρνηση, ωφελώντας κέντρα που θα προτιμούσαν μια πιο βολική κυβέρνηση με έναν άλλον αδύναμο και ελέγξιμο πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ο Γιάννης Οικονόμου προσθέτει ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιολογήσει κάθε πτυχή του ζητήματος, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του εν λόγω δημοσιεύματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, σημειώνοντας ότι το απόρρητο δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το τοξικό κλίμα που δημιουργείται – με διαρκή σκανδαλοθηρία- σε μια περίοδο που υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και της πληθωριστικής κρίσης που απαιτούν ψύχραιμους χειρισμούς και στρατηγική για να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να ομαλοποιηθεί σταδιακά η κατάσταση.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι προσεχείς μήνες απαιτούν σκληρή δουλειά και συνεπώς δεν είναι διατεθειμένοι στην Ηρώδου Αττικού να αφήσουν τα μολύβια και να αναλωθούν – όπως επισημαίνουν- σε μια στείρα αντιπαράθεση που θα επηρεάσει το κυβερνητικό έργο. Θυμίζουν δε, ότι για το επίμαχο θέμα των παρακολουθήσεων ακολουθήθηκαν οι θεσμικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες (εξεταστική επιτροπή) και για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών, η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα στη βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης τους στην ελληνική επικράτεια.

Τηλεοπτική παρέμβαση Μητσοτάκη

Απάντηση στα περί κρυπτόμενου πρωθυπουργού που του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει με παρέμβασή του σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη στις 18.45 στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί σε δημόσια σφαίρα στις κατηγορίες που δέχεται «βροχή» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, να αποσαφηνίσει τις κινήσεις της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέκυψε το επίμαχο θέμα μέχρι και σήμερα και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εργαλειοποιεί» το ευαίσθητο αυτό ζήτημα, επειδή δεν έχει συγκεκριμένη ατζέντα – αντιπρόταση για την αντιμετώπιση δυσεπίλυτων προβλημάτων, όπως είναι η ακρίβεια.

Με αφορμή δε την υπόθεση Πάτση, θα τονιστεί ότι εκτός από τη διαγραφή του και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η ριζική αλλαγή του πλαισίου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει στους πολίτες ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης τους προσεχείς μήνες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, εξηγώντας ότι μια περίοδος πολιτικής αστάθειας θα «δυναμίτιζε» την κατάσταση τώρα που απαιτείται σταθερότητα για να ξαναβρεί η χώρα τον βηματισμό της και να χαραχθεί η επόμενη μέρα σε στέρεες βάσεις.