ΚΥΣΕΑ: Όλο το παρασκήνιο – Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο

ΚΥΣΕΑ: Όλο το παρασκήνιο – Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μαξίμου

Η χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφαλείας είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς επί τάπητος τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ θα είναι πλέον πιο ενισχυμένος, ενώ αποφασίστηκε να συνεδριάζει πιο συχνά, δηλαδή κάθε 30-60 μέρες.

Επί δύο ώρες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας και Πολιτικής Προστασίας ανέλυαν τη σημερινή τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία στην περιοχή μας και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο δίνοντας έμφαση στο κομμάτι των εξοπλιστικών προγραμμάτων με στόχο την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και του λιμενικού.

Αποφασίστηκε η επίσπευση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο – κατά 80χλμ- , με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο να παρουσιάζει τα νέα στοιχεία, σημειώνοντας ότι πρέπει να λυθούν ορισμένα λειτουργικά θέματα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η αναβάθμιση των μέσων παρακολούθησης και επιτήρησης, προκειμένου να ενισχυθεί η συνοριοφυλακή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του μπαράζ των διπλωματικών επαφών των τελευταίων ημερών, μετά και τη συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι με τον οποίο συζήτησαν τον κοινό τρόπο αντίδρασης των δύο χωρών μετά και τη σύναψη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Πως θα απαντήσει δηλαδή η ελληνική και η αιγυπτιακή πλευρά εάν η τουρκική ηγεσία βγάλει για έρευνες τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή που είτε βρίσκεται εντός της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ είτε αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Κρήτης.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Στόλτενμπεργκ – «Παράθυρο» για τετ α τετ με Ακάρ

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέπτυξε τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας επί του πεδίου, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Μάλιστα αποχώρησε λίγο πριν τη λήξη του ΚΥΣΕΑ, καθώς το απόγευμα συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στη βελγική πρωτεύουσα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός καταδίκασε ενώπιον του γ.γ. του ΝΑΤΟ κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, ενώ πιθανή θεωρείται σήμερα μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η παρουσίαση της εθνικής αμυντικής στρατηγικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θανάσης Ντόκος παρουσίασε τη «λευκή βίβλο» που προβλέπει τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, σκιαγραφώντας το περίγραμμα της αμυντικής σχεδίασης προσαρμοσμένο στις νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, εντός του πλαισίου του ευρύτερου πολιτικού προγραμματισμού.

Επί της ουσίας η «λευκή βίβλος» ορίζει τους στόχους και τις σταθερές της ελληνικής εθνικής στρατηγικής, θέτοντας προτεραιότητες, απειλές και προκλήσεις. Έμφαση δίνεται και στην κυβερνοασφάλεια, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος υβριδικών απειλών, ενώ εμπλέκεται και το υπουργείο πολιτικής προστασίας, το οποίο επικαιροποιεί το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη όταν υλοποιηθεί θα δίνει τη δυνατότητα πλήρους εικόνας της χώρας σε πραγματικό χρόνο και σε συνεχή βάση για κάθε είδους δυνητικό κίνδυνο μέσω των ειδικών συστημάτων παρακολούθησης και προειδοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε έμφαση και στο μεταναστευτικό, με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να ενημερώνει για τις ύποπτες ΜΚΟ. Συζητήθηκε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος τους, καθώς εμπλέκονται σε περιστατικά παράνομης διακίνησης. «Ήδη βλέπουμε περιστατικά υβριδικής απειλής και θα απαντάμε οργανωμένα» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης, αποτρέποντας τις παράνομες αναχωρήσεις και με το να δέχεται όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».