Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η σύνοδος της Πράγας και μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η σύνοδος της Πράγας και μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τη στάση των ΗΠΑ

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τα εθνικά μας θέματα σε διπλωματικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο με χρονικό ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, η οποία θα διεξαχθεί 6-7 Οκτωβρίου σε ένα περιβάλλον διεθνών αναταραχών και νέων γεωπολιτικών ισορροπιών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πιθανή παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε τεντωμένο σχοινί.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο είναι κάτι που επιθυμεί η Ελλάδα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε έναν γείτονα που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραφωνία.

Ακόμα και αν οι δυο ηγέτες δεν συναντηθούν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρήσει να παρουσιάσει τη χώρα μας ως τον θύτη, όχι μόνο θα λάβει απαντήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και από το σύνολο της ΕΕ, η οποία έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της και στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ελλάδας. Με απλά λόγια, αν υπάρξει πρόκληση θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση.

Αποδομώντας το νέο αφήγημα

Για ακόμα μια φορά χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ένα από τα πιο επιδραστικά στην κοινή γνώμη, ΜΜΕ της Βρετανίας, τους Κυριακάτικους Times, έκανε τους Βρετανούς κοινωνούς του τουρκικού αναθεωρητισμού. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, κατηγόρησε τη γειτονική χώρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει, αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άσκηση με μηνύματα

Η εβδομάδα ξεκινά και με μια άσκηση – μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία αμφισβητεί καθημερινά την κυριαρχία των νησιών μας και μάλιστα αυτό εκδηλώνεται από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής τάξης. Ο στόλος μας βγαίνει στο Αιγαίο για την άσκηση «Ευνομία». Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Γαλλία θα διεξάγουν ασκήσεις για ανακατάληψη πλωτού γεωτρύπανου και ασκήσεις που έχουν να κάνουν με ελέγχους πλοίων.

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τη στάση των ΗΠΑ

Στο διπλωματικό πεδίο, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη η αλλαγή των ισορροπιών απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία από την Ουάσιγκτον.

Εκτός από την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που απάντησε άμεσα μετά από άλλο ένα κρεσέντο προκλητικότητας από την Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι «η κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε χθες στην Τουρκία με τον επικεφαλής σύμβουλο της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, θεωρείται σίγουρο ότι ο Τζέικ Σάλιβαν μετέφερε την ενόχληση των ΗΠΑ για την επιθετική γλώσσα του Τούρκου Προέδρου απέναντι στη χώρα του μετά την άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κύπρο αλλά και για τη συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που εκπορεύεται από την Τουρκία.

Μενέντεζ: Ερντογάν όπως Πούτιν

Αποκαλυπτικός ήταν για ακόμα ένας από τους πιο πιστούς φίλους της Ελλάδας και ορκισμένος εχθρός της Τουρκίας, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Εξίσωσε τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Ο Ερντογάν», είπε, «απειλεί πολύ. Όπως και ο Πούτιν, θεωρώντας ότι όλοι θα δειλιάσουν μόλις απειλήσουν».

Και προειδοποίησε: «Οι ΗΠΑ δεν δειλιάζουν και θα είναι παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για την Ε.Ε., όπου είναι μέλος η Κύπρος και θεωρώ ότι θα υπάρχουν συνέπειες και για αυτό. Δεν θα λάβω σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει να προσέχουμε προκειμένου οι απειλές να μη γίνουν πραγματικότητα, αλλά αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι είναι περισσότερο ”καύχημα” από οτιδήποτε άλλο».