Κομισιόν: «Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ»

Κομισιόν: «Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ»

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η απειλητική ρητορική της στέκεται εμπόδιο σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα, με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση, για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνηση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

1
σχόλιο
  1. avatar ΄Ενας αφελής

    Η εξωτερική πολιτική της τουρκίας δεν έχει σχέση με τα πολιτισμένα κράτη. Τα σύγχρονα κράτη σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και δεν απειλούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών. Η σημερινή τουρκία αποκλείεται κατηγορηματικά από την ΕΕ, αλλά πολύ φοβάμαι και η αυριανή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...