Τσίπρας στο Παίδων «Αγία Σοφία»: Γροθιά στο στομάχι οι 3.000 αναμονές για χειρουργεία

Τσίπρας στο Παίδων «Αγία Σοφία»: Γροθιά στο στομάχι οι 3.000 αναμονές για χειρουργεία

Η απάντηση Πλεύρη

Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» επισκέφθηκε  σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα με ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικότητες που οδηγούν στις αναβολή χιλιάδων χειρουργείων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σοκαριστικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα 3.000 παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.

Όλη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο το Σεπτέμβρη και δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν ξανά να γίνονται αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών και οδηγεί οικογένειες εκατοντάδες οικογένειες 3.000 οικογένειες γιατί τόσος είναι ο αριθμός των παιδιών που είναι σε λίστα αναμονής να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά ως κεραυνός εν αιθρία ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι απόρροια μιας συστηματικής εγκατάλειψης του Εθνικού συστήματος υγείας το 2019 στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας ήταν σε υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι 11 μόνιμοι και πέντε επικουρικοί σήμερα είναι μόλις 10 που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προφανώς στις απαιτήσεις.

Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία σχεδόν κατά 75% και να συσσωρεύονται ασθενείς και η κυβέρνηση δεν χρεώνεται ενώ γνώριζε τη μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων να κινηθεί έγκαιρα ώστε αυτό να αντιμετωπιστεί.

Επαναλαμβάνω, στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας και αυτό είναι μία γροθιά στο στομάχι, ένα ακόμα πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παιδιατρικό να μην μπορούν να χειρουργηθούν για περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν χειρουργείου, τακτικά χειρουργεία τα οποία δεν πραγματοποιούνται.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν λύνεται με τρόπους μαγικούς χρειάζεται όμως να υπάρξει ένα άλλο σχέδιο ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της απαξίωσης και υποβάθμισης του ΕΣΥ με κινητρα ισχυρά σε γιατρούς προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες αναβάθμιση του μισθολογίου πρόσληψης αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα λύσει το άμεσο πρόβλημα η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου υγείας ήταν ας πάνε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια; αν δεν γινόταν κινητοποίηση των υγειονομικών θα υπήρξε θα υπήρχε έστω και κάποιο ενδιαφέρον για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Οι ευθύνες είναι τεράστιες και στην κυβέρνηση συνολικά και στην ηγεσία του υπουργείου υγείας και στη διοίκηση του νοσοκομείου οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Είναι αδιανόητο το 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η κρίση οικονομική μαστίζει κάθε οικογένεια αν λοιπόν κατά την δική μας εκτίμηση. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη ακόμα και από ιδιωτικά νοσοκομεία όχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά η ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιων νοσοκομείων της χώρας ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς όταν η ανάγκη κοινωνική το επιτάσσει.

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόβλημα αναμονής των χειρουργείων στο Παίδων Αγίας Σοφίας υπάρχει έντονα από το 2017. Εν μέσω πανδημίας και επιδείνωσης του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων έχουμε προχωρήσει σε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε:

– Την προκήρυξη θέσεων του “Αγία Σοφία” για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα.

– Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.

– Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” τον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο προς ενημέρωσή του η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνησή του το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία. Το πρόβλημα έλλειψης των αναισθησιολόγων αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες και όχι με επικοινωνιακή εκμετάλλευση».