Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

«Κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μια χώρα που έχει χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για πολιτικούς σκοπούς»

Συνέντευξη παραχώρησε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, τονίζοντας πως η Τουρκία εργαλειοποιεί για πολιτικούς λόγους το μεταναστευτικό.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα με θύματα μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, σώσαμε πάνω 100 μόνο σήμερα σε δύο ναυάγια, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά… Το να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία, η οποία έχει ιστορικό εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς λόγους είναι απολύτως παράλογο. Το 2020 στον Έβρο o κ. Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους μετανάστες για να περάσουν μέσω της Ελλάδας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, αλλά όποτε υπάρξει κάποιος άνθρωπος στη θάλασσα, θα τον διασώσουμε. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία. Είμαστε γείτονες, πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε, η Τουρκία έχει σημαντικό ρολό να διαδραματίσει στο μεταναστευτικό.

Κάνοντας λόγο για τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων τους τελευταίους μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους. Δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με απαράδεκτους, εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με την Τουρκία βάσει των αρχών του διεθνούς δίκαιου με πολιτισμένο τρόπο, τόνισε.

Πρέπει να στείλουμε σήμα ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να αλλάξει τα σύνορα σημείωσε με νόημα για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της
Μόσχας που θα εξετάσει η Ευρώπη.

«Τα μέτρα της ΕΕ πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τον Πούτιν»

Ερωτηθείς εξάλλου για την όγδοη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης του ενεργειακού από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Τόνισε ότι τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν ήδη σημαντική παρέμβαση, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν πρωτοπόρα στο θέμα αυτό, ενώ προσβλέπουμε από την Κομισιόν σε περισσότερα μέτρα όσον άφορα το φυσικό αέριο.

Για την Ουγγαρία ανέφερε ότι στο μέτωπο κατά της Ρωσίας χρειαζόμαστε όλες τις χώρες. Ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία, ξεκαθάρισε, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Το κόστος του αεριού ειδικά εκτοξεύθηκε, ωστόσο, ανέφερε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με το νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, δηλαδή φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας στην πηγή, και κατεύθυνση των εσόδων στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης με επιδότηση της τιμής του ρεύματος και του αερίου. Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά, ενώ η επιδότηση συνδέεται και με την κατανάλωση, με ανταμοιβή της μείωσης κατανάλωσης αποσαφήνισε. Η ΕΕ, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι θα προτείνει ανάλογη δέσμη μέτρων. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο υποστήριξης για τους πιο ευάλωτους, καθώς υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, με πάνω από 5% ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία όταν μιλάμε για τέτοιες έκτακτες συνθήκες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια είναι δυνατόν» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποτύχει ο πρόεδρος Πούτιν να εργαλειοποιήσει την ενέργεια και να προκαλέσει πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες. Το κόστος της ενέργειας είναι πραγματικό πρόβλημα, με τον πληθωρισμό παγκοσμίως να αυξάνεται είπε.

Δείτε τη συνέντευξη του πρθυπουργού στο CNN:

3
σχόλια
 1. avatar Ναι

  αλλά ας ασχοληθεί και με άλλα θέματα η κυβέρνηση
  (Αν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί...)

 2. avatar Τα

  ίδια και τα ίδια

 3. avatar Δεν ξερω

  τι λέει και τι ξέρει ο Ερντογάν, αλλά αυτός (Μητσοτάκ) εργαλειοποιεί άλλα (Ιούς, "απειλές" από Τουρκία κ.ά.) Όλα τα 'χαμε, η συνέντευξη μας έλειπε...
  (Αν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί...)

Παρακαλούμε περιμένετε ...