Παραλήρημα Ερντογάν μετά το «χαστούκι» της ΕΕ από το βήμα του ΟΗΕ για την ελληνική μειονότητα

Παραλήρημα Ερντογάν μετά το «χαστούκι» της ΕΕ από το βήμα του ΟΗΕ για την ελληνική μειονότητα

Στις δηλώσεις του παρέγραψε το παρελθόν και περιέγραψε την σημερινή Τουρκία ως «παράδεισο» για τους ελάχιστους εναπομείναντες Έλληνες

Σε ένα νέο παραλήρημα με επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά την καταγγελία του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Ίμον Γκίλμορ, για τις «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

«Για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Μπέη (σ.σ. Τσαβούσογλου) και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο κ. Πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση, που να θέλει την μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. "Πού είναι τα παιδιά σου;". "Στην Αμερική", μου είπαν. Τους είπα "Φέρτε τους να ζήσουν εδώ". "Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική", μου είπαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, αν δεν είχε υπηκοότητα».

Επανέλαβε ότι αποφάσισε να διαμεσολαβήσει για το γάμο ενός Έλληνα με Τουρκάλα. «Στην πραγματικότητα, είχε πολύ νόημα ότι μια φορά, μια οικογένεια (Έλληνα) δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, "Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω". Υπάρχει και αυτό». Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να αντιπαραβάλλει, το τι ανέφερε, ότι έκανε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη μουσουλμανική μειονότητα. «Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: "Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο". Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα!» είπε.

«Η πόρτα μας», υποστήριξε, «είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως, υποστήριξε ο Ερντογάν, όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη». «Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ κλπ; Όχι» σχολίασε, ξεχνώντας ότι ο διορισμός μουφτήδων από την ελληνική πολιτεία προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάνης.