Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα στέλνει στο Κίεβο 40 τεθωρακισμένα BMP-1 IFV

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα στέλνει στο Κίεβο 40 τεθωρακισμένα BMP-1 IFV

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα τα αντικαταστήσουν με ισάριθμα Marder IFV από τη Γερμανία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του Κριστίνε Λάμπρεχτ, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Η συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Η Ελλάδα έχει πάρει θέση από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία και την ρωσική εισβολή και έχει σταθεί και ηθικά και με πολεμικό υλικό δίπλα στους αμυνόμενους. Η Αθήνα ακολουθεί πιστά την γραμμή του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζουν το Κίεβο σε αυτόν τον πόλεμο που του έχει κυρήξει Μόσχα.

Ο λόγος της Ελλάδας μετράει στο διεθνές στερέωμα κι ας μην μπορεί να ενισχύσει με πλούσιο πολεμικό υλικό την Ουκρανία και γι' αυτό δεν είναι τυχαίες οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας προς την Αθήνα. Ωστόσο, η Ελλάδα μένει σταθερή στη θέση της, καθώς θεωρεί άδικο τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τομ ζήτημα με την παραχώρηση των τεθωρακισμένων, εξ'αρχής υπήρχε η συμνφωνία με την Γερμανία ότι θα δοθεί πολεμικό υλικό, εφόσον αντικατασταθεί άμεσα με ισάξιο, στην προκειμένη περίπτωση καλύτερο, ώστε η χώρα να μην χάσει την πολεμική της ισχύ.