Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης και Δένδιας θα περιγράψουν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ κάθε πρόκληση, κάθε απειλή, κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Από τον περασμένο Μάρτιο η Τουρκία έδειξε ένα άλλο πρόσωπο που όμοιό του δεν έχουν δει πολύπειροι Έλληνες διπλωμάτες. Ενώ όλοι πίστεψαν ότι μετά τη συνάντηση του Βοσπόρου, όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν για ώρες μαζί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τώρα προσπαθούν να εξηγήσουν στην Αθήνα τι μεσολάβησε και η Άγκυρα έχει γίνει τόσο επιθετική.

Η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της για την καθημερινή πλέον εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, με απειλές και προειδοποιήσεις αλλά και με μια στάση που δείχνει ξεκάθαρη επιβουλή της εθνικής μας κυριαρχίας.

Διπλωματικοί κύκλοι αναλύοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων διακρίνουν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αλλάζουν μέρα με την ημέρα με την Τουρκία να θέτει εμμονικά θέμα νησιών και να απειλεί ακόμα και με εισβολή. Με άλλα λόγια το casus belli είναι και πάλι στο τραπέζι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τακτική της Ελλάδας δεν θα αλλάξει και απέναντι στα «νταηλίκια» του Ερντογάν. Θα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, θα χτίζει συμμαχίες και θα διεθνοποιεί σε κάθε ευκαιρία την εξόφθαλμη τουρκική προκλητικότητα.

Μεγάλη ευκαιρία για το τελευταίο θα είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα βρεθούν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας.

Με μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική την επόμενη εβδομάδα θα περιγράψουν βήμα – βήμα στους συνομιλητές τους κάθε πρόκληση, κάθε απειλή, κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται και από το βήμα του ΟΗΕ να ενημερώσει εχθρούς και φίλους ότι η Ελλάδα μένει πιστή στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, είναι υπέρμαχος της ειρήνης και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μας. Επίσης, θα καταγγείλει τον αλυτρωτισμό ο οποίος διέπει την ηγεσία της γειτονικής μας χώρας. Παράλληλα, μέσα από τις επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες αλλά και με συνεντεύξεις σε μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ θα ενημερώσει την κοινή γνώμη και για την στάση της Τουρκίας του Ερντογάν απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την περιφρόνηση που δείχνει στις αποφάσεις των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ ταυτιζόμενος πλήρως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δηλώνει πάντα ανοικτή στον διάλογο. Άλλωστε η φράση «Μητσοτάκης γιόκ» εκστομίστηκε από τα χείλη του Τούρκου προέδρου.