«Ελλάδα – Γαλλία, συμμαχία»: Ηχηρά μηνύματα κατά της Τουρκίας, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

«Ελλάδα – Γαλλία, συμμαχία»: Ηχηρά μηνύματα κατά της Τουρκίας, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Η συνάντηση των δυο ηγετών δεν θεωρείται τυχαία την συγκεκριμένη χρονική περίοδο

H στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα λόγια του Γάλλου Προέδρου δεν ήταν τυπικά, δεν ήταν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, αλλά η επισφράγιση μιας συμφωνίας που όχι μόνο ενδυναμώνει τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά έχει βάλει τα θεμέλια για την στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση των δυο ηγετών δεν θεωρείται τυχαία την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της και η Ελλάδα είναι αποδέκτης μιας χωρίς προηγούμενο τουρκικής προκλητικότητας, η οποία μπορεί πολύ εύκολα από λεκτική να εξελιχθεί και στο πεδίο.

Μητσοτάκης και Μακρόν δεν ανέφεραν ούτε μια φορά το όνομα του Ερντογάν, όμως ήταν ξεκάθαρο σε ποιον απευθύνονταν όπως και ότι η Γαλλία είναι αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό της Ελλάδας.

Η σημειολογία της συνάντησης, την ώρα που οι επιθέσεις και οι απειλές από την Άγκυρα εναντίον της Αθήνας είναι καθημερινές, έδειξε χθες στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η αμυντική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες δεν είναι μόνο μια συμφωνία στα χαρτιά.

Οι λέξεις που εκστόμισε ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένες. «Απαράδεκτες προκλήσεις», «δημοκρατία», «ελευθερία», «σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου» και φυσικά «σεβασμός στο δίκαιο της θάλασσας». Όλα όσα δηλαδή δεν σέβεται ο Ερντογάν. Και βεβαίως είπε όσο πιο καθαρά ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα.

Δείχνοντας το μέλλον, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόβαλλε στους ευρωπαίους συμπολίτες του πως θα μπορούσε να έχει η Ήπειρός μας την στρατηγική της αυτονομία και να δρα απέναντι σε κάθε επιβουλή. «Τέτοιου είδους συμμαχίες δεν χτίζονται από την μια ημέρα στην άλλη. Έχει περάσει ένας χρόνος από την υπογραφή της συμφωνίας και πλέον αποδεικνύεται έμπρακτα ότι αποδίδει καρπούς», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

Το ταξίδι αστραπή Μητσοτάκη στην Γαλλία και οι ώρες που πέρασε με τον Γάλλο Πρόεδρο και την σύζυγό του ήταν επιβεβλημένο «σήμερα» καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και κάποια από αυτά, αν όχι όλα, πρέπει να κλείσουν με τον πιο αναίμακτο τρόπο.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην απαντάει στην κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου αλλά όπως είπε και ο πρωθυπουργός το προηγούμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αν δεν στηλιτευθεί και αποτραπεί τότε «θα μπορούσε να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας».

Μάλιστα, έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος έχει γίνει λίγο μονότονος λέγοντας συνέχεια το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». «Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δυο άνδρες όταν πια αποσύρθηκαν στα ενδότερα του Μεγάρου του Ελιζέ συζήτησαν μεταξύ άλλων για το μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αιχμή όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, ζητήματα στα οποία οι θέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι κοινές.

Το κλίμα δεν ήταν θερμό μόνο ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μακρόν οι οποίοι πλέον συνδέονται και με φιλικές σχέσεις αλλά και μεταξύ των συζύγων τους, καθώς από τις πρώτες στιγμές ήταν ιδιαίτερα χαρούμενες που βρίσκονταν ξανά και… χωρίς μάσκες.