Μητσοτάκης: Η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα

Μητσοτάκης: Η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα

«Όταν οι τιμές του φυσικού αερίου προσαρμοστούν, ο λιγνίτης δεν θα έχει οικονομικό νόημα»

Η παραγωγή λιγνίτη σταδιακά μειώνεται στην χώρα μας, εδώ και μία δεκαετία και η αντιπολίτευση όταν μας κάνει κριτική για το γεγονός ότι προχωράμε στην απολιγνιτοποίηση, αποκρύπτει το γεγονός ότι μία σειρά από λιγνιτικές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και κατά συνέπεια η χρήση τους, η λειτουργία τους, δεν μπορούσε εύκολα να επεκταθεί.

Η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα. Για το λόγο αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές που είναι πολύ εξαρτημένες από τον λιγνίτη. Ένα πρόγραμμα με πολύ σημαντικούς πόρους χρηματοδότησης, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. Η καταφυγή στον λιγνίτη για ένα με δύο χρόνια, είναι προσωρινό μέτρο. Και είναι ένα μέτρο που έχει οικονομικό νόημα μόνο όσο οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα εξωφρενικά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα. Θεωρώ δεδομένο ότι δεν μπορούν να μείνουν σε αυτά τα επίπεδα. Και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου προσαρμοστούν, έστω και αν είναι υψηλότερες σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν πριν από δύο χρόνια, και πάλι ο λιγνίτης δεν θα έχει οικονομικό νόημα για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Το κόστος του λιγνίτη, θα είναι πιο ακριβό από αυτό το φυσικό αερίου. Αυτό δεν ισχύει τώρα και γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε ακόμα λιγνίτη, και θα χρησιμοποιούμε ακόμα λιγνίτη τουλάχιστον σε μία μονάδα που είναι η Πτολεμαΐδα 5, η οποία και θα εγκαινιαστεί εντός του επόμενου μήνα, γιατί αυτό μας δίνει μία δυνατότητα να διευρύνουμε λίγο το ενεργειακό μας μίγμα και είναι μία μονάδα που επειδή είναι σύγχρονη έχει και υψηλότερη απόδοση και εκπέμπει σχετικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τις προηγούμενες μονάδες».