Τούρκοι δημοσιογράφοι ρωτούν τον Ερντογάν: «Θα γίνει πόλεμος με την Ελλάδα;»

Τούρκοι δημοσιογράφοι ρωτούν τον Ερντογάν: «Θα γίνει πόλεμος με την Ελλάδα;»

Τούρκοι αξιωματικοί ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και κλείνει το Αιγαίο στον τουρκικό στόλο

Η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στον τουρκικό Τύπο για ακόμη μια ημέρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, στις τουρκικές εφημερίδες γίνεται συζήτηση σχετικά με το εάν η Άγκυρα θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Ελλάδας.

 

Η σχετική αρθρογραφία έρχεται, αφού χθες -δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα- ο Ερντογάν εξαπέλυσε τις γνωστές απειλές για επίθεση εναντίον της Ελλάδας με την φράση «ξαφνικά μπορεί να έρθουμε βράδυ». Είναι η τέταρτη φορά που λέει αυτή την φράση τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, το επανέλαβε χθες το βράδυ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η υπομονή έχει τα όριά της, ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά: «Αυτά που λέω δεν είναι όνειρα. Όταν λέμε πως μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Το είπα στο Teknofest. Γιατί το είπα αυτό; Έχουν στα χέρια του αυτά τα νησιά… και στα νησιά αυτά υπάρχουν βάσεις και πολλά άλλα και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, τότε και η υπομονή έχει ένα τέλος.

Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η σωτηρία. Και όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Όταν έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Διότι το κλείδωμα των ραντάρ όπως και άλλα βήματα δεν είναι καλοί οιωνοί».

Σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή, δύο πράγματα διαφοροποιούν την κατάσταση αυτή την στιγμή, το γεγονός ότι ο Ερντογάν μιλάει για νησιά υπό κατοχή και εκφράζει απειλή επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι αξιωματικοί ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και κλείνει το Αιγαίο στον τουρκικό στόλο. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν Καρακούς, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι ΗΠΑ ήδη έχουν βάλει την Ελλάδα να λάβει μέτρα, να εγκαταστήσει οπλικά συστήματα στα νησιά, για να εμποδίσει την έξοδο του τουρκικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Ξέρετε πως υπάρχουν νησιά που θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, κι αυτά στρατιωτικοποιήθηκαν. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να βγει ο στόλος στο μέτωπο».

Αναλυτές επίσης, σχολίαζαν ότι ο φράχτης στον Έβρο κατασκευάστηκε για να εμποδίσει τα τουρκικά άρματα μάχης να περάσουν στην Ελλάδα.

Αμφισβήτηση κυριαρχίας

Εν τω μεταξύ, χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε επιστολή σε 25 κράτη-μέλη της ΕΕ (πλην Ελλάδας και Κύπρου), στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία δηλώνει μεν ότι η Τουρκία θέλει διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων, ωστόσο θέτει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και νησίδων.

Συγκεκριμένα, στις ηλεκτρονικές επιστολές προς τις 25 χώρες της ΕΕ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζονται οι θέσεις της Άγκυρας για «τα προβλήματα στο Αιγαίο».

 

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.

Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Anadolu, o Τούρκος υπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που ο εναέριος χώρος (10 μίλια) δεν συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα (6 μίλια) και ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται από «καμία άλλη χώρα».

Στήριξη στον Πούτιν

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν για τη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λέγοντας ότι «η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει. Η στάση και οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του κ. Πούτιν έφεραν αναπόφευκτα τον Πούτιν στο σημείο να πει 'αν το κάνεις αυτό, θα το κάνω έτσι'. Και ο Πούτιν τώρα χρησιμοποιεί όλα του τα όπλα και το σημαντικότερο από αυτά είναι το φυσικό αέριο. Δυστυχώς, υπάρχει μια τέτοια κατάσταση που δεν θα την θέλαμε. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα με σοβαρά προβλήματα, όμως εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».