ΔΕΘ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – «Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων

ΔΕΘ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις – «Κλειδώνει» το πακέτο μέτρων

Ποιες οι εξελίξεις που θα χαράξουν το πλαίσιο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης κατά της ακρίβειας.

Η δέσμη μέτρων δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» όμως υπάρχουν κάποια που φαίνεται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να υλοποιηθούν:

  • Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα νοικοκυριά, καθώς ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το πετρέλαιο θέρμανσης το φετινό χειμώνα
  • η χορήγηση επιταγής ακρίβειας, πιθανότατα μέσα στον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • η συνέχιση των επιδοτήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο
  • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  • οι αυξήσεις συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023
  • το λεγόμενο «φθηνό εισιτήριο», δηλαδή κάρτες απεριόριστων διαδρομών με χαμηλότερες τιμές από αυτές που έχουν σήμερα.

Το οικονομικό επιτελείο, επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμα ένας κύκλος επιδότησης καυσίμων Fuel Pass 3 για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα θα έχουν μία σαφή εικόνα για την πορεία των δημοσίων εσόδων τον μήνα Αύγουστο.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει διατηρηθεί η τάση υπέρβασης του στόχου και τον εν λόγω μήνα, διευρύνοντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχει ήδη έχει δημιουργηθεί.

Την προσεχή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, αναμένονται ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης το 2ο τρίμηνο του 2022.